Muž, který se proslavil řezáním oblouků, se stal národním hrdinou. Nicméně, po tom, co jeho bratr ochrnul, upadl do psychické krize.

Muž, který se proslavil řezáním oblouků, se stal národním hrdinou. Nicméně, po tom, co jeho bratr ochrnul, upadl do psychické krize.

Císař Franz Klammer je jedním z nejúspěšnějších lyžařů v historii. Kromě zlaté olympijské medaile se může pochlubit i dvěma tituly mistra světa a pěti malými Křišťálovými glóby za celkové vítězství ve sjezdu ve Světovém poháru.

V závodech Světového poháru se radoval šestadvacetkrát – v 25 případech ve sjezdu a jednou v kombinaci. Klammer byl známý svou schopností se plně soustředit na závod a na sjezdovku a nemyslet na nic jiného. Byl také průkopníkem v ježdění řezaných oblouků ještě před vznikem carvingových lyží.

Klammer vstoupil do světa Světového poháru v sezoně 1971/72. Jeho první vítězství ve sjezdu přišlo o rok později ve Schladmingu, kdy porazil všechny favority. Na mistrovství světa 1974 ve Svatém Mořici sice ve sjezdu skončil druhý, ale v kombinaci získal zlatou medaili.

V následujících čtyřech sezonách Klammer vyhrál dvacet sjezdů Světového poháru z 21 a suverénně vládl nejrychlejší disciplíně. Jeho nejlepším umístěním v celkovém hodnocení Světového poháru je třetí příčka, kterou dosáhl v letech 1975 a 1977.

Vrcholem Klammerovy kariéry byla zimní olympiáda v Innsbrucku v roce 1976. Přestože vyrazil na trať jako poslední, dokázal razantní jízdou na hranici rizika předstihnout dosud vedoucího Švýcara Bernharda Russiho a získat zlatou medaili před domácím publikem.

Po zisku čtvrtého malého glóbu v roce 1978 se Klammer dostal do velké psychické krize poté, co jeho mladší bratr Klaus ochrnul po závodním úrazu. Nevýrazné výsledky vedly k vyřazení Klammera z rakouské reprezentace. Nicméně se nevzdal a v roce 1983 oslavil pátý sjezdařský triumf ve Světovém poháru.

Po ukončení závodní kariéry se Klammer začal věnovat motorismu, ale na lyžování rozhodně nezanevřel. Pracoval také jako otec dvou dcer a milovník golfu a rychlých aut pro různé firmy a banky. V roce 2019 byl natočen film Jízda na hraně, který mapuje jeho slavný olympijský triumf v Innsbrucku.