Muž, který strážil císaře, překvapil na olympiádě bezbotovým vítězstvím. Avšak po autonehodě ochrnul.

Muž, který strážil císaře, překvapil na olympiádě bezbotovým vítězstvím. Avšak po autonehodě ochrnul.

Africký běžec Abebe Bikila se stal prvním z řady slavných afrických běžců. Na olympiádě v Římě senzačně vyhrál maraton, navíc v novém světovém rekordu, přestože celou trať absolvoval naboso. A co víc – o čtyři roky později v Tokiu titul jako první maratonec v historii obhájil. A to přitom jen šest týdnů předtím prodělal operaci slepého střeva…

Do etiopského týmu pro římský maraton se Bikila dostal až po onemocnění původně nominovaného běžce. A protože mu nafasované boty způsobovaly puchýře, rozhodl se vyrazit na římskou dlažbu bosý. Dosavadní olympijský rekord vylepšil tehdy osmadvacetiletý běžec o osm minut.

Drobného muže, který v době svého vrcholného tréninku uběhl denně i 60 kilometrů naboso v nadmořské výšce 2400 až 2700 metrů, přijali v devatenácti letech do císařské armády. Tam si jeho výjimečných běžeckých schopností všiml švédský trenér Onni Niskanen. Zaradil Bikilu do své tréninkové skupiny a ten vyhrál kvalifikační závod na olympijský maraton.

Z etiopského vojáka a člena osobní gardy císaře Haileho Selassieho se Bikila stal národním hrdinou, i když svůj třetí maraton pod pěti kruhy na OH 1968 v Mexiku nedokončil. Později vyšlo najevo, že běžel se zlomenou zářnou kostkou.

V roce 1961 navštívil Bikila i tehdejší Československo a vyhrál Mezinárodní maraton míru v Košicích.

Jeho kariéru ukončila v březnu 1969 vážná autonehoda, po níž slavný vytrvalec ochrnul na většinu těla. O čtyři roky později na následky havárie zemřel v 41 letech.

Firma Vibram po Bikilovi pojmenovala řadu své obuvi a dokonce si zaregistrovala jméno „Bikila“ v roce 2010, kdy se stalo běhání naboso nebo téměř naboso v USA velmi populární.