Nadávky a nenávist směřují k českým tenistkám Noskové a Vondroušové.

Nadávky a nenávist směřují k českým tenistkám Noskové a Vondroušové.

Česká tenistka Markéta Vondroušová nedávno zažila nepříjemný incident na sociálních sítích poté, co prohrála svůj zápas na turnaji WTA 1000. Vondroušová vyhrála první set suverénně 6:1, ale ve zbývajících dvou setech prohrála a s turnajem se rozloučila hned v prvním kole. Tato porážka vyvolala divoké reakce na sociálních sítích a Vondroušová byla terčem nenávistných vzkazů, ve kterých byla například označena jako „podvodnice“ nebo „sra*ka“.

V minulosti se Vondroušová již setkala s podobnými útoky, ale od létě, kdy triumfovala na Wimbledonu a úspěšně se probojovala do druhého týdne US Open, měla od internetových trollů klid. Minulý týden se však podobný útok dostal i na další českou tenistku Lindu Noskovou poté, co vypadla v osmifinále turnaje v Tokiu. Uživatelé na sociálních sítích se dokonce dopustili urážek spojených s rakovinou a smrtí.

Tento internetový útok na české tenistky vyvolal debatu mezi zahraničními tenisovými novináři, zda by si tenistky nezasloužily v tomto ohledu nějakou ochranu. Italský novinář Mario Boccardi na Twitteru napsal: „Snadno můžete hráčkám říct ‚ignorujte to‘, ale upřímně, tohle je těžké nevnímat. Online šikana je velký problém.“

Pro Vondroušovou má tento incident důsledky i na její boj o kvalifikaci na Turnaj mistryň. Momentálně se nachází na šestém místě žebříčku WTA Race, který určuje kvalifikaci na závěrečný podnik v Cancúnu. Ten se koná na přelomu října a listopadu. Tato situace tedy zdramatizovala Vondroušové boj o elitní osmičku.

Je důležité si uvědomit, že online šikana není jen problémem tenistek, ale mnoha dalších lidí na sociálních sítích. Je třeba se zamyslet nad tím, jaký dopad má tato negativní komunikace na psychické zdraví jednotlivců a jakým způsobem bychom mohli tuto situaci změnit.