Návrat trojnásobné olympijské vítězky překvapil slovenský biatlon.

Návrat trojnásobné olympijské vítězky překvapil slovenský biatlon.

Devětatřicetiletá slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová oznámila svůj návrat do soutěžního světa biatlonu. Toto rozhodnutí představuje velkou výzvu pro ni samotnou, ale také pro mladé biatlonisty, které chce tímto způsobem podpořit a motivovat. Kuzminová se rozhodla neúčastnit se vytrvalostních klání, ale zaměřit se na sprinty a štafety. Chce tak dokázat, že ani věk není překážkou.

Nabídka na návrat do soutěžního kolotoče přišla od šéfa slovenského biatlonu Petra Vozára již v červnu. Původně se plánovalo, že Kuzminová se zúčastní mistrovství světa v letním biatlonu ve slovenském Osrblie, ale to nebylo možné kvůli antidopingovým pravidlům, která vyžadují, aby se sportovec přihlásil do programu alespoň půl roku před návratem. Kvůli tomu nestihne Kuzminová ani evropský šampionát ani jiné soutěže.

Toto rozhodnutí je velkou radostí pro slovenské fanoušky biatlonu, kteří budou mít možnost vidět tuto famózní sportovkyni a profesionálku závodit na domácích tratích. Pro mladou generaci bude tímto návratem velkou motivací, že budou moci nastoupit ve stejném dresu jako tato legenda. Tento návrat je velmi dobrá zpráva pro slovenský biatlon, uvedl Vozár.

Anastasia Kuzminová získala během své kariéry šest olympijských medailí, včetně dvou zlatých z Vancouveru 2010 a Soči 2014. Také vyhrála čtrnáct závodů Světového poháru. V roce 2019 ukončila svou kariéru, aby se mohla věnovat rodině. Jejím manželem je běžec na lyžích Daniel Kuzmin a mají spolu syna Jeliseje a dceru Olivii.

Návrat této největší hvězdy přichází v době, kdy slovenský biatlon prochází obtížným obdobím a musel čelit několika problémům. Před minulou sezónou se rozpadla mužská reprezentace kvůli nejistým a finančně riskantním kariérám mladých nadějných závodníků. Letos v létě pak oznámila svůj odchod ze sportu také stálice Paulína Fialková kvůli mateřství, a krátce poté ji následovala i její sestra Ivona.

Návrat Anastasie Kuzminové tak představuje naději a nový impuls pro slovenský biatlon. Její zkušenosti a úspěchy mohou být inspirací pro mladé závodníky a pomoci jim dosáhnout svých cílů.