Název: „Historický incident: Šeriff způsobil zničení Slavie, což vyvolalo obrovský šok“

Název: „Historický incident: Šeriff způsobil zničení Slavie, což vyvolalo obrovský šok“

Po 14 letech se moldavský celek do Edenu vrátí a od 21 hodin vyběhne k duelu ve skupině Evropské ligy proti Slavii. Znovu v roli outsidera, ale tentokrát už dávno ne jako neznámý a přehlížený tým.

V létě 2009 se Slavia zdála být na vrcholu. Na novém stadionu vybojovala druhý ligový titul v řadě a před kvalifikací Ligy mistrů kádr ještě znatelně posílila. Tak, aby nejenže postoupila do skupiny nejprestižnější klubové soutěže, ale aby i tam sehrála více než důstojnou roli.

Z Anderlechtu se vrátil střelec Stanislav Vlček, z Belgie přišel také Hocin Ragued. Slavia přivedla i Benjamina Vomáčku, mladého Adama Hlouška nebo ligou prověřené cizince Risteho Naumova a Vitalije Trubilu.

První překážkou na cestě do Evropy byl ve třetím předkole Ligy mistrů Sheriff, tehdy ještě skoro neznámý celek. Hned po příjezdu do Moldavska slávisté obdivovali špičkové zázemí klubu, který už byl na vzestupu.

Remíza 0:0 po nemastném neslaném výkonu ale málokoho vzrušovala.

Odvetu v Edenu začali Pražané náporem, a když po čtvrt hodině dopravil míč do branky hlavičkující Hloušek, byli na nejlepší cestě za postupem. Další příležitosti ale Slavia nevyužila a před koncem zápasu se na její kopačky vkrádala nervozita.

Případný výsledek 1:1 by totiž kvůli pravidlu o gólech na hřišti soupeře poslal dál Tiraspol. A tak se také stalo.

V nastaveném čase na polovině hřiště zbytečně fauloval Petr Janda, Sheriff se dostal do útoku a odražený míč nakopl do šestnáctky. Střídající Libor Tafat tam švihl nohou naprázdno, promáchl míč a Brazilec Nadson Ferreira překonal Jana Hanuše.

Po závěrečném hvizdu propukla moldavská euforie, slávisté popadali na zem. Klub, jehož vedení už se vidělo v Lize mistrů, mířil jen do čtvrtého předkola Evropské ligy. Desítky milionů byly nenávratně pryč.

Titulky novin psaly další den o obrovském šoku nebo katastrofě.

„Měli jsme to odkopat, vydržet to,“ litoval záložník Jaroslav Černý. „Je to rána. Jsem z toho špatný, jako když mám balvan v žaludku. Dlouho jsem si myslel, že se mi to všechno jen zdá,“ říkal trenér Karel Jarolím.

„Bouřka v šatně nebyla a už ani nebude. Udusil jsem to v sobě. Máme šanci usilovat ještě o Evropskou ligu,“ dodal kouč, který rok předtím vrátil sešívané na ligový trůn.

Předkolo Evropské ligy proti Crvené z