Nebinární Američanka soutěžila s maskou na obličeji v novém pokusu šokovat

Nebinární Američanka soutěžila s maskou na obličeji v novém pokusu šokovat

„Chtěla jsem se pokusit upoutat pozornost světa na naši disciplínu. Jsme koulaři, ale také máme svůj styl. Umíme dělat stejně velkolepé věci jako sprinteři a zasloužíme si pozornost,“ citovala agentura AFP Saundersovou, která postoupila do finále až díky závěrečnému pokusu 18,62 metru.

Před třemi lety na hrách v Tokiu závodila výstřední Američanka nejen se zeleno-fialovými vlasy, ale také v roušce s vyobrazením úsměvu komiksové postavy Jokera. Při medailovém ceremoniálu pak překřížila ruce do tvaru písmene „X“ a gesto vysvětlila jako výraz solidarity s utlačovanými. MOV zjišťoval, zda tím neporušila pravidla o zákazu politických vyjádření během olympijských soutěží, avšak vyšetřování posléze zastavil.

Saundersová, která se označuje jako nebinární, se angažuje v boji za práva LGBT+ komunity a v otázkách souvisejících s duševním zdravím. Má za sebou rovněž osmnáctiměsíční zákaz startů za zmeškané dopingové kontroly, kvůli němuž přišla o loňské mistrovství světa v Budapešti.

Mohlo by vás zajímat: Serena Williamsová se v Paříži domáhala vstupu do plně obsazené restaurace:

Nebinární Američanka Raven Saunders se opět snažila šokovat veřejnost během svého závodu na olympijských hrách v Tokiu. Tentokrát se objevila s maskou zakrývající obličej, aby upoutala pozornost na svou disciplínu – hod koulí. Saundersová, která postoupila do finále díky skvělému výkonu, uvedla: „Jsme koulaři, ale máme svůj styl. Zasloužíme si pozornost stejně jako sprinteři.“

Před třemi lety na olympijských hrách v Tokiu Saundersová závodila s výraznými zeleno-fialovými vlasy a rouškou s motivem Jokera. Během medailového ceremoniálu pak překřížila ruce do tvaru písmene „X“ jako gesto solidarity s utlačovanými. Tato akce vyvolala otázky ohledně porušení pravidel o politických projevech během olympijských her, ale vyšetřování bylo později zastaveno.

Saundersová, která se identifikuje jako nebinární, aktivně bojuje za práva LGBT+ komunity a podporuje otázky týkající se duševního zdraví. Má za sebou i kontroverzi ohledně zmeškaných dopingových kontrol, kvůli nimž přišla o účast na loňském mistrovství světa v Budapešti.

Raven Saunders se tedy nejen věnuje sportu, ale také se snaží upozornit na důležité společenské a politické otázky prostřednictvím svých akcí a gest. Její odvaha a odhodlání ji dělají zajímavou osobností nejen ve sportovním světě, ale i mimo něj.