Nejasný pokles výkonu zázračných sester: Brenda se vyhýbá hře, Linda čeká další těžký pád.

Nejasný pokles výkonu zázračných sester: Brenda se vyhýbá hře, Linda čeká další těžký pád.

„Připomínají mi Venus a Serenu Williamsovy,“ líčil v dubnu 2022 Patrick Mouratoglou, slavný trenér, který Serenu dovedl k mnoha grandslamovým titulům a v jehož akademii v Nice se české sestry v dětství připravovaly.

„Začal jsem s nimi pracovat, když jim bylo deset a osm let. Spousta tenistů říká „já chci být světovou jedničkou“, ale jen u některých vidíte takové vnitřní přesvědčení, zápal a to nastavení hlavy, že je všechno možné, že to mohou dokázat. Mají na to, obě dvě,“ prohlásil přesvědčeně francouzský kouč.

Ještě v tu dobu vypadalo všechno růžově.

Starší Linda se v šestnácti letech stala nejmladší hráčkou, která se dokázala dostat do osmifinále turnaje v Miami. Nedlouho poté, v září 2022 v indickém Čennaí zvedla nad hlavu první trofej na okruhu WTA.

„První z mnoha,“ psaly tehdy zahraniční tenisové servery a Fruhvirtová jim dala za pravdu i v úvodu následující sezony, když na Australian Open prošla mezi šestnáct nejlepších.

V polovině loňského roku už byla v nejlepší padesátce na žebříčku WTA.

Mladší Brenda mezitím nevídaně válcovala mnohem starší a zkušenější soupeřky na nižším dospělém okruhu ITF, kde si připsala mimo jiné unikátní sérii 27 výher v řadě a nasbírala celkem patnáct titulů.

Na Australian Open 2023 prošla kvalifikací a stala se historicky pátou nejmladší tenistkou, která to dokázala.

Fruhvirtovy v té době vypadaly nezastavitelně, česká verze časopisu Forbes obě sestry zařadila na seznam 30 pod 30, tedy výběru českých talentů do 30 let věku. 

Potom ale přišel útlum, zejména u Lindy, a otec sester Hynek Fruhvirt v rozhovoru pro Aktuálně.cz hovořil o marné snaze získat do služeb rodinného týmu kvalitního kouče, který by dcerám pomohl ve vývoji a připravil je na četné svízele doprovázející přechod z nižších kategorií mezi absolutní elitu. 

„Pořád hledáme. Trenéra bychom uvítali. Ale není jednoduché najít toho správného. Je potřeba, aby si tým sedl, aby si všichni rozuměli. Určitě je to pro nás handicap, mezera, kterou se snažíme vyplnit,“ vysvětloval. 

Nedlouho poté se přece jen zadařilo a sestrám začal radit bývalý kouč grandslamového vítěze Dominica Thiema, chilský národní hrdina Nicolás Massú, olympijský vítěz ve dvouhře z roku 2004 a bývalý devátý hráč světa.

Výsledky se ovšem nedostavily, naopak. Linda i Brenda momentálně nepatří do elitní první stovky světa. 

Mladší ze sester v létě zazářila na Wimbledonu, kde v prvním kole v ostře sledovaném souboji dvou nejlepších neplnoletých tenistek světa překvapila favorizovanou Rusku Mirru Andrejevovou. Psalo se o neuvěřitelném comebacku, Češka prohrávala 1:6 a 0:3, ale postoupila po setech 1:6, 6:3, 6:2.

Už tehdy si ale Brenda stěžovala na dlouhodobé zdravotní problémy, jejich původ ale do médií nechtěla konkretizovat.

Tajemné potíže každopádně přetrvávají, v létě neodehrála ani jeden ostrý zápas, předčasně vzdala v Německu na turnaji ITF a na US Open odehrála v prvním kole jen tři gamy. Od té doby na kurt nenastoupila.

Starší Linda aktuálně natahuje černou sérii, prohrála už šest zápasů za sebou, nepomohl ani dočasný návrat na nižší okruh.

V tomto týdnu v Hongkongu neobhájila velkou porci bodů a v pondělí ji potká další nepříjemný propad žebříčkem. Spadne o téměř padesát míst až někam na chvost druhé světové stovky.

V živém pořadí je na 180. příčce, jméno její mladší sestry figuruje na 122. místě.

Záhadný útlum zázračných sester: Co se stalo s Brendou a Lindou Fruhvirtovými?

V dubnu 2022 slavný tenisový trenér Patrick Mouratoglou přirovnal české sestry Brendu a Lindu Fruhvirtovy k legendárním tenistkám Venus a Sereně Williamsovým. Oba trenéry s nimi začal pracovat, když jim bylo deset a osmnáct let, a viděl v nich obrovský potenciál a odhodlání.

Linda Fruhvirtová se stala nejmladší hráčkou, která se dostala do osmifinále turnaje v Miami ve svých šestnácti letech a brzy poté vyhrála svůj první titul na okruhu WTA v indickém Čennaí. Její mladší sestra Brenda zase excelovala na okruhu ITF, kde zaznamenala unikátní sérii 27 výher v řadě.

Obě sestry se rychle posouvaly v žebříčku WTA a na Australian Open 2023 se Brenda stala pátou nejmladší tenistkou, která prošla kvalifikací. Oba talenty byly zařazeny do prestižního seznamu 30 pod 30 časopisu Forbes.

Avšak poté přišel útlum. Otec sester Hynek Fruhvirt veřejně hovořil o obtížích najít kvalitního kouče pro své dcery, který by je připravil na přechod mezi juniorskými a profesionálními soutěžemi. I přes spolupráci s bývalými grandslamovými vítězi jako Dominikem Thiemem nebo Nicolásem Massúem se výsledky nekonaly. Linda i Brenda momentálně nepatří do elitní první stovky světového žebříčku.

Linda nedávno prožila sérii proher na okruhu a Brenda se potýká se zdravotními problémy, kvůli nimž nedokončila několik turnajů. Jejich budoucnost ve světě tenisu je nejistá, ale obě sestry stále bojují a doufají, že se vrátí na vrchol své formy. Budeme sledovat, jak se jejich kariéra bude dále vyvíjet.