Nejchladnější závod za 45 let: Zima v poušti vzbuzuje obavy ve světě formule 1.

Nejchladnější závod za 45 let: Zima v poušti vzbuzuje obavy ve světě formule 1.

Začátkem října 1978 se formule 1 přesunula na nový okruh na ostrově Notre-Dame v Montrealu. Avšak zimní termín se ukázal jako náročná zkouška pro jezdce i jejich vozy. Teplota klesla až na pět stupňů Celsia a nejlepší jezdci museli na stupních vítězů sedět v zimních bundách, protože na ně padal sníh. Nebylo překvapením, že F1 v říjnu v Kanadě nikdy nezávodila.

Nyní je tu ale listopad a Las Vegas. Zatímco v září dosahují noční teploty přes 25 stupňů Celsia, v této roční době se v nevadském městě po západu slunce pohybují kolem 10 až 15 stupňů Celsia. A to je počasí, na které pneumatiky formule 1 nejsou zvyklé.

Americký závod se navíc naprosto vymyká zvyklostem šampionátu, který se obvykle koná za slunečného počasí, aby se vyhnul evropské zimě. Místo toho se vozy budou prohánět v nepředvídatelném prostředí nočního závodu v poušti.

Týmy otevřeně přiznávají potíže s optimálním fungováním pneumatik Pirelli při očekávaných nízkých teplotách. Začátek kvalifikace je naplánován na páteční půlnoc a sobotní noční závod se může protáhnout i po půlnoci.

Teploty pod 10 stupňů Celsia mají velký vliv na chování pneumatik v kritických okamžicích, jako jsou rychlá kvalifikační kola, start do závodu a restart po přerušení velké ceny. Studené gumy mohou přinést chaotické restarty.

„Když se v chladu rozjedete, pneumatiky se jen velmi pomalu zahřívají. Dalším problémem je rychlé opotřebení. Někdy ale stačí počkat, až se gumy dostanou do provozní teploty. Musíte zjistit, jaké komplikace vás čekají a zda potřebujete nějaké specifické nastavení vozu, abyste se s nimi vypořádali,“ vysvětlil jeden ze závodních inženýrů Mercedesu Andrew Shovlin pro motorsport.com.

Chladný vzduch má také vliv na brzdy a aerodynamiku vozů. Závodníci uvažují o tom, že si v boxech budou zahřívat ruce.

„Na takovou teplotu se musíte připravit. Jak z hlediska rukou jezdce, tak z hlediska nastavení vozu. Při jízdě potřebujete, aby vaše ruce dobře fungovaly, takže se tím vším zabýváme už teď. Jde jen o jednoduché věci, jako jsou návleky na ruce, rukavice a podobně,“ uvedl pilot McLarenu Lando Norris.

Monopolní dodavatel pneumatik pro F1 Pirelli na nevadské podmínky reagoval tím, že přivezl tři nejměkčí směsi pneumatik.

„Pro týmy i pro nás to bude velká technická výzva, protože do závodu vstupujeme