Nejlepší konstruktér moderní éry F1 přechází z Red Bullu do Aston Martinu.

Nejlepší konstruktér moderní éry F1 přechází z Red Bullu do Aston Martinu.

Aston Martin podmínky kontraktu, který vstoupí v platnost v březnu, neoznámil. Podle BBC jde o pětiletou smlouvu s platem, jenž se může s odměnami vyšplhat až na 30 milionů liber (892 milionů korun) ročně.

Newey v květnu uvedl, že po sezoně skončí v Red Bullu, v němž působil od roku 2006. Jeho vůz pro minulou sezonu byl s 21 výhrami ve 22 Velkých cenách nejdominantnější v historii formule 1.

V minulosti Newey pracoval také pro Williams a McLaren, společně s Red Bullem slavil dohromady 25 jezdeckých a týmových titulů.

Mistry světa se v jím navržených vozech stali Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve (všichni Williams) a dvakrát Mika Häkkinen (McLaren). V barvách Red Bullu čtyřikrát triumfoval Sebastian Vettel a v minulých třech letech Max Verstappen.

Neweyho vozy, které získaly titulu mistra světa F1:

Aston Martin si od Neweyho příchodu slibuje, že pomůže týmu k posunu mezi absolutní elitu. Jeho úkolem bude především připravit vozy na sezonu 2026, kdy čekají formuli 1 velké změny pravidel, po nichž se může změnit rozložení sil v seriálu.

Piloty Aston Martinu jsou hvězdný Španěl Fernando Alonso a Kanaďan Lance Stroll, syn majitele týmu Lawrence Strolla. Jezdcům aktuálně patří deváté a desáté místo v průběžném pořadí MS, v Poháru konstruktérů je stáj pátá.

„Lawrence je odhodlaný vytvořit světový tým. Je to jediný většinový vlastník, jenž je aktivně zapojený do dění ve formuli. Mají všechny klíčové součásti infrastruktury potřebné k tomu, aby Aston Martin získával tituly, a já se těším na to, že jim k dosažení tohoto cíle budu pomáhat,“ uvedl v prohlášení Newey.

Nejlepší konstruktér moderní éry Formule 1, Adrian Newey, má jasnou představu o své budoucnosti po odchodu z týmu Red Bull Racing. Podle informací zveřejněných BBC se očekává, že Newey přestoupí k týmu Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team. Tato změna by měla nastat v březnu a podle zdrojů se jedná o pětiletou smlouvu s možností bonusů až ve výši 30 milionů liber ročně.

Adrian Newey je legendární designér, který působil v týmu Red Bull Racing od roku 2006. Jeho vozy byly neuvěřitelně úspěšné, s 21 výhrami ve 22 závodech minulé sezóny se stal nejdominantnějším konstruktérem v historii Formule 1. Před svým působením v Red Bullu pracoval Newey také pro týmy Williams a McLaren, celkem společně s Red Bullem získal 25 mistrovských titulů.

Vozidla navržená Adrianem Neweym přinesla titul mistra světa jezdců jezdcům jako Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve a Mika Häkkinen. V barvách Red Bull Racing triumfovali Sebastian Vettel čtyřikrát a v posledních třech letech Max Verstappen.

Přechod Adriana Neweyho k týmu Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team má za cíl posunout tým mezi absolutní špičku Formule 1. Jeho úkolem bude připravit vozy na sezónu 2026, kdy se očekávají velké změny pravidel, které mohou změnit rozložení sil v seriálu.

Tým Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team momentálně řídí hvězdný španělský jezdec Fernando Alonso a Kanaďan Lance Stroll, syn majitele týmu Lawrence Strolla. V aktuálním pořadí mistrovství světa je Alonso devátý a Stroll desátý, tým se nachází na pátém místě v Poháru konstruktérů.

Lawrence Stroll je odhodlaný vytvořit silný tým schopný bojovat o tituly ve Formuli 1. S Adrianem Neweym na palubě mají veškeré klíčové součásti infrastruktury potřebné k dosažení tohoto cíle. Očekává se, že spolupráce mezi Neweym a týmem Aston Martin přinese zajímavé inovace a konkurenceschopnost na trati.