Nejlepší střelec historie italského fotbalu je oplakáván

Nejlepší střelec historie italského fotbalu je oplakáván

Italský fotbal ztratil jednoho ze svých největších legend. Italský fotbalista Luigi Riva zemřel ve věku 76 let poté, co byl převezen do nemocnice v Cagliari. Riva byl podroben vyšetřením, která ukázala, že bude muset podstoupit menší operaci srdce. Bohužel, po několika hodinách přišla zpráva o jeho smrti.

Riva byl považován za národního hrdinu a monument italského fotbalu. Jeho smrt zasáhla celý italský fotbalový svět. Šéf italského fotbalu Gabriele Gravina uvedl: „Italský fotbal truchlí, protože nás opustil skutečný národní monument. Jsem v šoku a hluboce zarmoucen.“ Federace na poslední chvíli zařadila před druhým poločasem dnešního finále Superpoháru mezi Neapolí a Interem Milán v Rijádu minutu ticha. Fotbalisté v Itálii také uctí Rivovu památku během víkendových zápasů.

Riva měl velký vliv na italský fotbal a byl oblíbený jak mezi fanoušky, tak mezi svými spoluhráči. Bývalý brankář Cagliari Enrico Albertosi, který slavil s Rivou i oba velké reprezentační úspěchy, řekl: „Ztratil jsem bratra. Strávili jsme spolu mnoho let, spali jsme na jednom pokoji. Ztratil jsem někoho hodně důležitého. I dnes jsme spolu mluvili po telefonu. Nevěděl jsem, že má problémy se srdcem.“ Riva byl také blízkým přítelem slavného brankáře Dina Zoffa, který řekl: „Je to obrovská ztráta, já přišel i o výborného přítele. S Gigim mě spojuje tolik vzpomínek. Byli jsme spolu na vojně, pak jsme vyhráli mistrovství Evropy 1968 a pokračovali u národního týmu až do roku 2000, já byl trenérem a on manažerem. Měli jsme skvělý vztah, s ním se nedalo nekamarádit.“

Riva odehrál za italskou reprezentaci 42 zápasů a dal 35 gólů, což je stále italský rekord. Byl také jedním z nejlepších a nejoblíbenějších italských útočníků všech dob. Celou svou kariéru byl věrný klubu Cagliari, za který hrál 13 sezón. Přivedl klub do první ligy a v roce 1970 mu pomohl k dosud jedinému titulu. S 156 brankami je nejlepším střelcem klubu. Do své smrti byl jeho čestným předsedou.

Riva třikrát dominoval v tabulce střelců italské ligy. V anketě Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu Evropy skončil v roce 1969 druhý a o rok později třetí. Působil také v realizačním týmu italské reprezentace v letech 1988 až 2013 a byl u triumfu na mistrovství světa v Německu v ro