Nejstarší gólman v historii reprezentace je ponechán doma skoty.

Nejstarší gólman v historii reprezentace je ponechán doma skoty.

Trenér Steve Clark o jeho vyřazení informoval po remíze v přípravném utkání s Finskem (2:2), do které gólman Heart of Midlothian zasáhl jako náhradník a v 41 letech se stal nejstarším hráčem v historii národního týmu.

Gordon se vrátil do reprezentace po vážném zranění z konce roku 2022, comeback na ligových trávnících oslavil až letos v lednu. Při pátečním startu v Hampden Parku už přitom věděl, že na evropský šampionát nepojede, kouč mu to sdělil o den dříve. „Byl to složitý rozhovor, a abych byl upřímný, oboustranně dost emotivní,“ řekl Clarke. Přesto dal Gordonovi možnost absolvovat 75. mezinárodní start. „Že ji využil, to ukazuje, že je to chlap,“ dodal.

Z předběžné nominace vypadl také obránce Glasgow Rangers John Souttar.

Skotové do turnaje vstoupí 14. června duelem proti Německu, ve skupině A budou jejich dalšími soupeři ještě Švýcarsko a Maďarsko.

Nominace Skotska na mistrovství Evropy:

Brankáři: Zander Clark (Heart of Midlothian), Angus Gunn (Norwich), Liam Kelly (Motherwell).

Obránci: Anthony Ralston, Greg Taylor (oba Celtic Glasgow), Liam Cooper (Leeds), Grant Hanley (Norwich), Jack Hendry (al-Ittifák), Ross McCrorie (Bristol), Scott McKenna (FC Kodaň), Ryan Porteous (Watford), Andy Robertson (Liverpool), Kieran Tierney (Real Sociedad).

Záložníci: Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Christie (Bournemouth), Billy Gilmour (Brighton), Ryan Jack (Glasgow Rangers), Kenny McLean (Norwich), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic Glasgow), Scott McTominay (Manchester United).

Útočníci: Che Adams (Southampton), Tommy Conway (Bristol), James Forrest (Celtic Glasgow), Lewis Morgan (New York Red Bulls), Lawrence Shankland (Heart of Midlothian).

Skotové doma nechají nejstaršího gólmana historie reprezentantce

Skotský brankář Craig Gordon se nedostal do nominace na nadcházející Mistrovství Evropy, které se bude konat v červnu. Trenér Steve Clark o jeho vyřazení informoval po nedávném přátelském utkání s Finskem, ve kterém Gordon zasáhl jako náhradník a ve svých 41 letech se stal nejstarším hráčem v historii skotského národního týmu.

Gordon se vrátil do reprezentace po zranění z konce roku 2022 a svůj comeback na ligových trávnících oslavil až letos v lednu. Při pátém startu v Hampden Parku však věděl, že na evropský šampionát nepojede, jelikož mu to trenér sdělil den předtím. „Byl to složitý rozhovor a abych byl upřímný, byl dost emotivní,“ uvedl Clarke. Přesto dal Gordonovi možnost absolvovat 75. mezinárodní start, což ukazuje, že je to skutečný chlap.

Z původní nominace na Euro vypadl také obránce John Souttar z Glasgow Rangers.

Skotové na Mistrovství Evropy vstoupí 14. června zápasem proti Německu. Ve skupině A se utkají ještě se Švýcarskem a Maďarskem.

Nominace Skotska na mistrovství Evropy zahrnuje brankáře Zandera Clarka, Anthonyho Ralstona, Grega Taylora, Liama Coopera, Granta Hanleyho, Jacka Hendryho, Rosse McCrorieho, Scotta McKennu, Ryana Porteouse, Andyho Robertsona a Kierana Tierneyho mezi obránci. Záložníci zahrnují jména jako Stuart Armstrong, Ryan Christie, Billy Gilmour, Ryan Jack, Kenny McLean, John McGinn, Callum McGregor a Scott McTominay. Útočníci zahrnují Che Adamse, Tommyho Conwaye, Jamese Forresta, Lewise Morgana a Lawrence Shanklanda.