Nejstarší světový atletický rekord drží Fibingerová, která slaví pětasedmdesátiny

Nejstarší světový atletický rekord drží Fibingerová, která slaví pětasedmdesátiny

Helena Fibingerová a Jarmila Kratochvílová drží dodnes platné světové rekordy z doby, kdy současné atletické hvězdy ještě ani nebyly na světě.

Helena Fibingerová, česká bývalá oštěpařka, nedávno oslavila pětasedmdesátiny a dodnes drží nejstarší světový atletický rekord. Fibingerová je jednou z legend české atletiky a světového sportu obecně.

Helena Fibingerová se narodila 15. prosince 1949 v Československu a svou atletickou kariéru začala již v mladém věku. V průběhu své kariéry se specializovala na hod oštěpem a stala se jednou z nejlepších oštěpařek své doby. Její neuvěřitelný výkon, kterým si zajistila místo v historických knihách atletiky, byl zaznamenán 13. října 1973 v Praze, kdy hodila oštěpem do vzdálenosti 72,16 metrů.

Tento výkon dodnes platí jako nejstarší světový atletický rekord a ukazuje sílu a talent Heleny Fibingerové. Její úspěchy nejsou jen v tomto rekordu, ale také ve zlaté medaili z mistrovství Evropy v atletice v roce 1974 a stříbrné medaili z letních olympijských her v Montrealu v roce 1976.

Helena Fibingerová je dodnes uznávanou osobností v českém sportu a její rekord z roku 1973 je stále nepřekonaný. Její příběh je inspirací pro mladé atlety po celém světě a ukazuje, že s tvrdou prací a odhodláním lze dosáhnout neuvěřitelných úspěchů.

Gratulujeme Heleně Fibingerové k pětasedmdesátinám a k jejímu úžasnému atletickému dědictví, které dodnes trvá a inspiruje další generace sportovců.