Někdo chytrý vymyslel, jak naštval Staňka program MS tím, že si k obědu přidal více sladkého.

Někdo chytrý vymyslel, jak naštval Staňka program MS tím, že si k obědu přidal více sladkého.

Atletický šampionát v Budapešti přinesl pro koulaře Tomáše Staněka náročný program. Staněk se musel připravit na dva závody v jeden den, což je fyzicky i psychicky náročné. Kvalifikace začínala v 10:30 a finále bylo plánováno až deset hodin později. Staněk si uvědomuje, že tělo musí být připraveno na maximální výkon a že není možné jen tak přijít a plácnout si lehký pokus. Musí se soustředit a vydat ze sebe všechno. Po finále má pak pár hodin na odpočinek a večer se musí znovu připravit na další závod.

Staněk si uvědomuje, že je důležité odpočinout si mezi závody. Pokud dostane oběd kolem jedné hodiny, může si dovolit i něco výživnějšího jídla, jako je maso. Musí se však vyvarovat těžkých jídel a raději si dát něco sladkého.

Staněk má již mnoho zkušeností z vrcholných akcí, takže ho atmosféra světového šampionátu v Budapešti nijak zvlášť neovlivňuje. Přesto si prohlédl stadion a kruh, aby se na něj mohl připravit. V sobotu by mělo být trochu chladněji než v předchozích dnech, což je pro Staněka výhoda, protože vyšší teploty ovlivňují jeho výkony.

Kvalifikační limit pro koulaře je stanoven na 21,40 metru. Staněk si uvědomuje, že musí hodit kolem této vzdálenosti, aby se dostal do finále. Na evropské scéně patří k favoritům na medaili, ale ve světové konkurenci je to jiné. Staněk si uvědomuje, že medaile není samozřejmostí a že si ji musí vybojovat.

Pro Staněka je každý závod novou výzvou a překvapení jsou na velkých akcích běžná. Doufá, že se mu podaří dosáhnout co nejlepšího výsledku na šampionátu v Budapešti.