Neobvyklý vzestup česko-amerického unikátu: Bez trenéra dosahuje nevídaných výšin.

Neobvyklý vzestup česko-amerického unikátu: Bez trenéra dosahuje nevídaných výšin.

Gabriela Knutsonová je tenisová hráčka s unikátním příběhem. Již od dětství pendlovala mezi Amerikou a Českem, kde se věnovala lyžování a tenisu. Tenis nakonec vyhrál a když jí bylo třináct, její rodina se natrvalo přestěhovala do Čech. Zde trénovala v Prostějově a potkávala se s dalšími českými tenistkami, jako jsou Petra Kvitová, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a Tereza Smitková.

V pubertě se však její priority změnily a začala toužit po studiu na americké univerzitě. Na prestižní Syracuse University v New Yorku získala bakalářský titul v oboru Televizní a digitální žurnalistika. Přesto se tenisu nevzdala úplně a na univerzitě dosáhla na čtvrté místo mezi hráčkami USA. Po absolvování školy se přestěhovala do Anglie, kde získala během tří let dva magisterské tituly – v marketingu a v obnovitelné energii.

Teprve poté se rozhodla vrátit ke profesionálnímu tenisu. Od začátku minulého roku se snaží prosadit na okruhu s cílem zahrát si někdy na grandslamu. A zdá se, že její sen se stal realitou. Během necelého roku a půl se probojovala na 163. místo světového žebříčku a získala čtyři tituly na okruhu ITF, což jí zajistilo účast v kvalifikaci Australian Open.

Gabriela Knutsonová má nevšední příběh, který rezonuje. Její cesta k profesionálnímu tenisu je unikátní a málokdo udělal podobný krok jako ona. Navíc je zajímavé, že je registrována jak jako Gabriela Knutson, tak jako Gabriela Knutsonová. Pro ni je to jedno, protože má jak americký, tak český pas. Nikdy nechodila do české školy, přesto reprezentuje Česko.

Když se rozhodla vrátit k tenisu, odmítla i lukrativní pracovní nabídky, které jí díky vystudovaným školám přicházely. Dokonce se ozvala i OSN, která chtěla využít její znalosti v oblasti obnovitelných zdrojů. Gabriela však dostala chuť zkusit to ještě s tenisem.

Při startu své rezivělé kariéry se potýkala s nedostatkem financí. V Anglii pracovala za barem a brzy ráno vstávala na trénink. Bez trenéra a dalších vymožeností se prokousala až na vrchol. Během roku si na prize money vydělala přes 58 tisíc dolarů.

Gabriela Knutsonová se nebojí narazit na svůj výkonnostní strop, který by mohl být důsledkem sedmiletého volna od profesionálního tenisu. Přestože se občas stresuje, je pokaždé překvapená svými výsledky. Její neuvěřitelný příběh a odhodlání inspirovalo mnoho lidí a ukazuje, že s tvrdou prací a odhodláním je možné