„Neobyčejný forhend dcery nigerijského bijce překvapil tenisový svět.“

„Neobyčejný forhend dcery nigerijského bijce překvapil tenisový svět.“

Německý tenis nedávno zažil příběh velkého talentu, který obletěl svět. Ronald Obazelu, otec nigerijského původu, utekl v 90. letech do Německa za lepším životem a podmínkami pro svůj trénink. Původně se věnoval boxu v lehké váze, ale jakmile se v Německu usadil, objevil tenisovou hvězdu Steffi Grafovou a zamiloval se do ní. Když se jim narodila dcera Noma, bylo jasné, že ji přihlásí do tenisového kurzu.

Tento příběh se odehrál před třemi lety. Až po 16 letech se Ronaldova sázka na míček a raketu vyplatila. Akugueová, jak se dcera jmenuje, se na divokou kartu probojovala až do finále turnaje WTA 250. I když prohrála s Arantxou Rusovou z Nizozemska, polepšila si o 65 příček v žebříčku.

„Pořád říkám, že můj forhend je silnější než rána pěstí mého tátu,“ směje se tenistka. „Prohrané finále mě samozřejmě mrzí, ale i tak jsem šťastná, co jsem dokázala. Před týdnem jsem ještě ani pořádně netušila, zda dostanu divokou kartu,“ dodala.

Akugueová, talentovaná levoruká tenisová teenagerka, vyrůstá pod dohledem německého tenisového svazu, ale zatím nemá osobního trenéra.

„Uvidíme, snad se po víkendu někdo ozve. Zasloužila by si to, má na to se dostat hodně vysoko. Je to silná hráčka, která dokáže zahrát opravdu tvrdě v těch nejdůležitějších situacích,“ popsala ji ambasadorka hamburského turnaje bývalá tenistka Andrea Petkovicová.

I když Akugueová sdílí lásku a obdiv k hrdince svého tatínka, vidí se sama v japonské tenistce Naomi Ósakaové, která si nyní plní mateřské povinnosti.

„Miluju její poker face, snažím se nedávat znát emoce. Navíc hraje velmi tvrdě a agresivně. Líbí se mi její styl. Je super, že se v tenise objevují i černošky. Samozřejmě nesmíme zapomenout na vzor sester Williamsových, je to velký odkaz pro mladou generaci hráček,“ prohlásila Akugueová.

Po dosažení životního výsledku si německá tenistka klade velké cíle. „Určitě chci co nejdříve vstoupit do první padesátky žebříčku a vyhrát grandslam,“ má jasno.