Nepřekonatelná ofenziva čtvrté lajny v Bostonu překvapuje, přehlušuje výkony Pastrňáka a spol.

Nepřekonatelná ofenziva čtvrté lajny v Bostonu překvapuje, přehlušuje výkony Pastrňáka a spol.

Dominovat měl Pastrňák spolu s Pavlem Zachou a novým centrem Eliasem Lindholmem.

Elitní trio se však stále sehrává. Pastrňák sice při třech výhrách a dvou porážkách získal obstojných pět bodů (4+1), Lindholm také (2+3) a Zacha přidal dva (1+1), ale za zhruba 44 minut společného času na ledě při hře pět na pět skórovali podle statistického webu Natural Stat Trick pouze dvakrát.

Ne že by selhávali, ostatně ani jednou neinkasovali, mužstvo ale táhnul někdo jiný.

A ne, nebyla to druhá formace s kapitánem Marchandem. Do popředí navzdory všem předpokladům vyskočil čtvrtý útok John Beecher – Mark Kastelic – Cole Koepke.

Urostlá americká trojice za společných 40 minut hry pět na pět neobdržela jedinou branku a sama jich osm (!) vsítila. I vzhledem k defenzivním povinnostem, k tomu, že oproti Lindholmově lajně chodí mnohem méně na buly do útočného pásma, jde o šokující poměr.

Pro srovnání: kdysi chválená čtvrtá formace Bostonu ve složení Sean Kuraly – Noel Acciari – Chris Wagner vstřelila v sezoně 2018/19 také osm gólů. Jenže za více než 400 minut společné hry pět na pět. A k tomu 14krát inkasovala.

„Myslím, že je musíme přestat označovat jako čtvrtou lajnu,“ komentoval Kastelicův útok trenér Bostonu Jim Montgomery. „Tím chci říct, že je vážně působivé, jak hrají.“

Dohromady nastřádali už 15 bodů, každý z nich má zápis 2+3. Spolu s Pastrňákem a Lindholmem tak vedou týmovou produktivitu.

Na ledě přitom zpravidla netráví moc času. U Koepkeho je to v průměru zhruba deset minut, u Kastelica a hlavně Beechera díky času na oslabení o něco více.

Nikdo z nich v posledních letech neoslňoval, dva ani nebyli majetkem Bruins. Šestadvacetiletý Koepke se nepříliš úspěšně probíjel do hlavního týmu Tampy, o rok mladší Kastelic nashromáždil v Ottawě nanejvýš 11 bodů. Třiadvacetiletý Beecher bodoval v uplynulé, nováčkovské sezoně za Boston desetkrát.

Společně ale protivníky válcují. Nejenže překračují očekávání, podle novináře Conora Ryana jsou aktuálně tou vůbec „nejlepší hokejovou lajnou“.

„Myslím, že chemie mezi námi roste každým zápasem. Zároveň hodně těžíme z toho, že hrajeme jednoduše a ve vysoké rychlosti. Nastupovat s těmito kluky je radost, jsou to skvělí hokejisté,“ líčil nedávno Kastelic.

Vedle střílení gólů pochopitelně odvádějí i práci, kterou od nich Montgomery čeká v první řadě. Rozdávají bodyčeky, blokují střely, visí na soupeřích, vyhrávají vhazování.

„Jsou neuvěřitelní, momentálně stojíme na nich,“ smekl před triem Marchand. „Je skvělé vidět, jak jsou v každém utkání soutěživí. My ostatní to od nich musíme odkoukat a být o hodně lepší.“

Pro Marchanda, který zatím posbíral jen tři asistence a jehož formace se vysloveně trápí, to platí obzvlášť. 

Zabrat ovšem musí rovněž Lindholm s Pastrňákem a Zachou na křídlech. I proto, že Kastelicova lajna dříčů září i díky úspěšnosti střelby kolem 33 procent, kterou dlouhodobě udrží jen těžko.

V Bostonu se nedávno odehrál skutečný „převrat“ na ledě. Čtvrtá lajna Bruins šokuje ofenzivní hrou a zastiňuje i hvězdy jako je David Pastrňák a spol. Dominovat měl právě Pastrňák spolu s Pavlem Zachou a novým centrem Eliášem Lindholmem, ale elitní trio se stále nesehrává a jejich výkony nejsou tak výrazné, jak by se očekávalo.

Naopak, do popředí se dostal čtvrtý útok týmu v podání Johna Beechera, Marka Kastelice a Colea Koepkeho. Tato americká trojice za 40 minut hry neinkasovala ani jednou a naopak vsítila osm gólů. To je velmi pozoruhodné, zejména v porovnání s předchozími sezónami, kdy čtvrtá lajna Bruins nebyla tak produktivní.

Trenér Bostonu Jim Montgomery komentoval, že tato trojice by neměla být označována jako čtvrtá lajna, protože hrají velmi dobře. Dohromady už nastříleli 15 bodů a vedou týmovou produktivitu. Navíc, i když na ledě netráví moc času, jejich výkony jsou skvělé.

Tito hráči nebyli v posledních letech tolik v popředí a nebyli majetkem Bruins, ale nyní vynikají. Podle novináře Conora Ryana jsou aktuálně nejlepší hokejovou lajnou týmu. Hráči sami zdůrazňují, že jejich chemie na ledě roste s každým zápasem a že je radost hrát s tak skvělými spoluhráči.

Kromě střílení gólů plní tito hráči i další úkoly, které od nich trenér očekává. Jsou soutěživí a ostatní hráče týmu inspirují k lepším výkonům. Hvězdy jako Pastrňák se musí snažit ještě více, protože Kastelicova lajna dře i díky své úspěšnosti střelby kolem 33 procent.

Celkově lze říci, že čtvrtá lajna Bruins překvapuje svou ofenzivní hrou a ukazuje, že i hráči, kteří nejsou tak známí, mohou být klíčovými hráči týmu. Jejich výkony jsou skvělým příkladem toho, jak důležitá je chemie mezi hráči a jak mohou společným úsilím dosahovat skvělých výsledků.