Nesrovnalosti ohledně Atatürka vedly k neuskutečnění Tureckého Superpoháru v Rijádu.

Nesrovnalosti ohledně Atatürka vedly k neuskutečnění Tureckého Superpoháru v Rijádu.

Oba turecké fotbalové kluby, Galatasaray a Fenerbahce, oznámily, že nebudou nastoupit k zápasu, pokud jejich hráči nebudou moci mít při rozcvičce trička s podobiznou zakladatele moderního tureckého státu Mustafy Kemala Atatürka. Tato informace byla zveřejněna tureckými médii, která také uvedla, že domácí úřady odmítly tento požadavek.

Turecko letos slaví stoleté výročí založení sekulární republiky, a proto je pro některé turecké kluby a fanoušky důležité připomenout si a uctít zakladatele moderního Turecka.

Navíc, některá turecká média informovala, že před zápasem nesměla zaznít turecká hymna. Tento fakt také přispěl k rozhodnutí obou klubů odmítnout účast na zápase.

Turecký Superpohár se měl letos poprvé v historii odehrát v Saúdské Arábii. Již v listopadu zástupci Galatasaraye a Fenerbahce žádali, aby se zápas kvůli stoletému výročí republiky konal na turecké půdě.

Superpohár je zápas, ve kterém se utkávají vítězové turecké ligy a tureckého poháru. V posledních letech byl tento zápas přesunut do Saúdské Arábie, protože tamní podmínky byly pro pořadatele lukrativnější než v Turecku.

Toto rozhodnutí obou klubů odmítnout účast na zápase je významné a ukazuje, že pro některé turecké kluby a fanoušky jsou symboly a tradice velmi důležité. Tímto způsobem chtějí vyjádřit svou oddanost a respekt k zakladateli moderního Turecka.