NHL superstřelci předčí i Pastrňáka – neuvěřitelné porovnání

NHL superstřelci předčí i Pastrňáka – neuvěřitelné porovnání

David Pastrňák prožívá v Bostonu další famózní sezonu. S 36 góly je na tom stejně jako Nikita Kučerov a na druhého Sama Reinharta ztrácí v tabulce kanonýrů jen tři branky. Pastrňák se ale musí smířit s tím, že na Maurice Richard Trophy, cenu pro nejlepšího střelce základní části NHL, má velkou konkurenci.

První Matthews mu totiž utekl už o 16 tref. Pro srovnání – stejný rozdíl dělí Pastrňáka a jeho parťáka Charlieho Coylea, kterému náleží v lize dělená 47. příčka se 20 góly. Matthews dominuje v lize a v 55 zápasech za torontské Maple Leafs nasázela už 52 branek.

Matthews je hladový po gólech a v poslední době se mu daří skvěle. V uplynulých pěti zápasech skóroval desetkrát a zaznamenal při tom dva hattricky. Jeho parťák Max Domi ho označil za jednoho z nejlepších hráčů na světě a jeho výkony jsou historicky unikátní.

Matthews má najeto na 77 branek, což by mohlo znamenat první zdolání sedmdesátky od roku 1992/93, kdy Teemu Selänne a Alexandr Mogilnyj ohromili 76 zásahy. Ligový rekord drží Wayne Gretzky s 92 trefami, ale pozor – v přepočtu na současnou éru by se tento rekord snížil na 68 gólů.

Matthews by se mohl dostat hned za Brett Hulla se 76 brankami, nebo ho dokonce překonat, pokud ještě přidá. Jeho schopnost střílet góly a zároveň bránit jako mazák ho dělá legitimním kandidátem na Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL. Jeho výkony jsou bezprecedentní a historicky unikátní.