Nosková dosahuje významného úspěchu v Austrálii, zatímco Lehečka nečekaně končí.

Nosková dosahuje významného úspěchu v Austrálii, zatímco Lehečka nečekaně končí.

Devatenáctiletá Češka nerozhodila v Melbourne ani přestávka kvůli dešti a zvítězila za hodinu a 53 minut. Padesátá hráčka světa Nosková potvrdila proti Kesslerové roli favoritky. Čtyřiadvacetiletou Američanku zdolala i přes 32 nevynucených chyb.

O zisku první sady rozhodla díky brejku v šesté hře. Sama byla na servisu stoprocentní a využila druhý setbol.

Ve druhé sadě však 206. tenistka Žebříčku WTA Kesslerová zareagovala. Po dvou brejcích stav zápasu srovnala.

Rozhodující třetí set byl za stavu 4:3 a 40:40 pro Noskovou přerušen kvůli dešti. Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy sice po návratu nevyužila několik brejkbolů, v desáté hře si však při soupeřčině servisu vypracovala mečbol a ten zužitkovala.

Česká tenistka si tak při premiérové účasti v hlavní soutěži Australian Open vylepšila grandslamové maximum. Dosud byla nejdále ve 2. kole vloni na Roland Garros a US Open.

O postup do osmifinále se utká s Polkou Igou Šwiatekovou. Světová jednička porazila Američanku Danielle Collinsovou 6:4, 3:6, 6:4.

Dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy zdolala předloňskou finalistku i přesto, že prohrávala v rozhodující sadě už 1:4. Šwiateková ztratila v utkání šestkrát servis. Poprvé o něj přišla ve čtvrté hře, podařilo se jí ale hned reagovat. Za stavu 3:3 bylo utkání přerušeno kvůli dešti a dohrávalo se pod zataženou střechou. Polka v devátém gemu získala další brejk a poté set doservírovala.

Favoritka měla nadějný vstup i do druhé sady a získala v úvodní hře brejk. Poté ale třikrát o podání přišla a Collinsová utekla do vedení 5:1. Přestože turnajová jednička odvrátila v dalším průběhu pět setbolů, ten šestý už Američanka při svém servisu využila.

V rozhodujícím třetím setu získala Collinsová díky agresivní hře na přijmu další dva brejky. Šwiateková ztrácela 1:4 a za stavu 2:4 čelila dalším třem brejkbolům. Podařilo se jí však těžké chvíle ustát, získala všech zbývajících pět her po sobě a po takřka třech hodinách hry proměnila třetí mečbol.

Vítězka loňského Roland Garros a Turnaje mistryň vyhrála 18. soutěžní zápas v řadě. Dál živí šanci na pátý grandslamový titul v kariéře a první na Australian Open.

Vloni dohrála na tvrdých kurtech v Melbourne v osmifinále, nejdál se zde dost