Nová petice žádá zrušení Taxisova příkopu s rekordním počtem podpisů.

Nová petice žádá zrušení Taxisova příkopu s rekordním počtem podpisů.

Letošní ročník dostihů vzbudil velkou pozornost veřejnosti. Expertní tým, vedený ředitelem Dostihového spolku Jaroslavem Müllerem, se zaměří na problematiku bezpečnosti a rizik spojených s těmito závody. Müller zdůraznil, že za historii dostihů přišlo o život více než 50 koní a je na čase, aby se něco změnilo.

Organizátoři plánují poslat petici za zrušení Taxisu a snížení dalších nebezpečných překážek ministerstvu zemědělství, petičnímu výboru Poslanecké sněmovny a Dostihovému spolku v Pardubicích. Petice získala před třemi lety kolem 7000 podpisů a po letošním ročníku Velké pardubické přibylo dalších 3000 podpisů.

Müller doufá, že veřejný tlak a mediální pozornost pomohou přimět k pohybu v této problematice. Pokud už Taxis nebude zrušen, měl by být alespoň zmírněn, protože není bezpečný ani pro koně, ani pro jezdce.

Letošní Velkou pardubickou nepřežil devítiletý ryzák Stuke, který před překážkou nečekaně zahnul a následoval hromadný pád dalších koní. Dostihový spolek dostává žádost o zrušení Taxisova příkopu každoročně. Před několika lety byla založena expertní skupina, která se zabývá hodnocením bezpečnosti na závodišti.

Podle Müllera je pravděpodobné, že za letošním neštěstím stojí lidský faktor. Expertní tým provede analýzu a vyhodnotí příčiny pádu. Zatím se zdá, že hromadný pád nebyl způsoben velikostí Taxisova příkopu, ale lidským faktorem a shodou nešťastných událostí.

V expertním týmu jsou jezdci, zástupci médií a pořadatelé, kteří mají bohaté zkušenosti v daném oboru. Dostihový spolek naposledy upravoval Taxis před třemi lety, kdy odstranil doskokovou hranu, což se ukázalo jako účinné řešení. Müller tvrdí, že skok je díky tomu bezpečnější a riziko úrazů je nižší.

Dostihový spolek nemůže nést odpovědnost za průběh a vývoj dostihů, ale je jeho povinností připravit korektní, bezpečné a co nejlepší podmínky pro závody. Letošní dráha byla podle Müllera perfektně připravena.