Nové monoposty formule 1 budou menší a lehčí v budoucnosti

Nové monoposty formule 1 budou menší a lehčí v budoucnosti

Mezi nejvýraznější změny patří takzvaná aktivní aerodynamika a manuální předjížděcí režim override. Auta budou oproti těm současným lehčí zhruba o 30 kg a tedy i lépe ovladatelná.

Jednodušší hybridní motory budou využívat stoprocentně udržitelné palivo a o pohon se bude rovným dílem starat spalovací a elektrická složka.

Manuální override režim nahradí současný aerodynamický systém DRS a vozu poskytne větší výkon z baterie pro předjíždění.

Systém aktivní aerodynamiky zase poskytne díky pohyblivým předním a zadním křídlům dva režimy: standardní režim Z s maximem přítlaku k rychlejšímu průjezdu zatáček a poté režim X s otevřenými klapkami, díky čemuž bude auto rychlejší na rovinkách.

„Hlavními znaky pravidel F1 pro rok 2027 jsou pokročilá a udržitelná technologie a bezpečnost. Naším cílem společně s vedením formule 1 bylo vytvořit ten nejlepší vůz pro budoucnost elitní kategorie našeho sportu. Věřím, že se nám to povedlo,“ uvedl v prohlášení prezident FIA Muhamad Sulajím.

Mistrovství světa formule 1 bude mít od roku 2026 deset týmů a šest výrobců motorů, jimiž budou Ferrari, Mercedes, Renault, Honda, Audi a Red Bull Ford.

Pravidla, která FIA zveřejnila před víkendovou Velkou cenou Kanady v Montrealu, bude schvalovat Světová rada motorsportu 28. června.

Budoucnost Formule 1: Menší, lehčí a technologicky pokročilé monoposty

Formule 1, nejprestižnější automobilová soutěž na světě, se chystá na velké změny v podobě nových pravidel a technologií. Od roku 2027 by měly být monoposty menší, lehčí a využívat pokročilé technologie, které zlepší jejich výkon a ovladatelnost.

Mezi hlavní změny patří aktivní aerodynamika a manuální předjížděcí režim override. Nové vozy budou o 30 kg lehčí než ty současné, což by mělo zlepšit jejich ovladatelnost a dynamiku.

Hybridní motory budou využívat stoprocentně udržitelné palivo a kombinovat spalovací a elektrickou složku pro maximální výkon. Manuální override režim nahradí současný aerodynamický systém DRS a poskytne vozům větší výkon z baterie pro předjíždění.

Systém aktivní aerodynamiky umožní pohyblivá přední a zadní křídla, která budou mít dva režimy: standardní režim Z pro maximální přilnavost v zatáčkách a režim X s otevřenými klapkami pro vyšší rychlost na rovinkách.

Prezident FIA, Muhamad Sulajím, uvedl: „Hlavními znaky pravidel F1 pro rok 2027 jsou pokročilá a udržitelná technologie a bezpečnost. Cílem bylo vytvořit ten nejlepší vůz pro budoucnost elitní kategorie našeho sportu.“

Mistrovství světa Formule 1 od roku 2026 bude mít deset týmů a šest výrobců motorů, mezi nimi Ferrari, Mercedes, Renault, Honda, Audi a Red Bull Ford.

Pravidla nového technologického směru Formule 1 budou schvalovat Světová rada motorsportu 28. června. Fanoušci mohou očekávat novou éru závodění s menšími, lehčími a technologicky pokročilými monoposty, které slibují vzrušující závody plné akce a inovací.