NSA zvýhodnila finančně vybrané sporty, krasobruslení a ragby zůstávají bez podpory.

NSA zvýhodnila finančně vybrané sporty, krasobruslení a ragby zůstávají bez podpory.

Česká národní sportovní agentura (NSA) nedávno představila seznam prioritizovaných sportovních svazů, které budou mít větší finanční podporu. Tento seznam byl vytvořen na základě kritérií stanovených radou NSA. Největší váhu měla úspěšnost na globálních akcích, jako jsou olympijské hry, Světové hry pro neolympijské sporty, mistrovství světa a v případě kolektivních sportů také mistrovství Evropy.

Při tvorbě seznamu se zohledňovala členská základna s důrazem na podíl mládeže. Popularita jednotlivých sportů byla hodnocena podle návštěvnosti akcí a sledovanosti na sociálních sítích. Důležitou roli hrálo také pořádání vrcholných akcí na území České republiky nebo zastoupení funkcionářů v mezinárodních orgánech.

NSA si od cílené podpory slibuje úspěch českých sportovců na mezinárodní scéně. „Stát nemůže zajistit širokou finanční podporu pro 130 sportovních svazů. Chtěli bychom cílenou, větší podporou podpořit sporty, které tady mají tradici, velkou členskou základnu, jsou populární. Neznamená to, že ty ostatní o podporu přijdou, že by pro ně nastala nějaká katastrofa, že by zůstaly na polovině současného stavu,“ uvedl předseda NSA Jan Šebek.

Jediným neolympijským sportem, který se dostal do třicítky prioritizovaných svazů, je florbal. Mezi třiceti nejlepšími se také objevují baseball a softbal, které se vrátí do olympijského programu na OH 2028 v Los Angeles. Zajímavostí je úspěch České unie kolečkových sportů, která kromě inline hokeje zastřešuje také olympijský skateboarding.

V příštím roce se rozdíl v financování mezi prioritizovanými a neprioritizovanými svazy zatím nebude lišit nijak velkým způsobem. „Budou tam benefity pro ty prioritizované, nějaké ne zásadní škrty pro ty ostatní. Neočekáváme žádné zásadní změny. Pokud se ten systém osvědčí, můžeme přistoupit k většímu rozdílu mezi těmi skupinami,“ uvedl Šebek.

Vybrané sportovní svazy budou dostávat více peněz na reprezentaci, talentovanou mládež, pořádání významných akcí nebo obnovu a budování infrastruktury. Pro rok 2024 by si měly jako bonus rozdělit řádově 100 až 200 milionů korun, které bude mít NSA navíc k dispozici na podporu sportovních svazů, uvedl Šebek.

Český krasobruslařský svaz, který zůstal pod čarou, bude v roce 2026 pořádat mistrovství světa v Praze. Je možné, že by jeho postavení mohlo negativně ovlivnit i dotace na