Obránce Demiral vyvolal kontroverzi gesty během Eura, tvrdí, že nechápe kritiku kvůli své turecké hrdosti.

Obránce Demiral vyvolal kontroverzi gesty během Eura, tvrdí, že nechápe kritiku kvůli své turecké hrdosti.

Demiral oslavil druhou trefu proti Rakousku gestem se zdviženým ukazováčkem a malíčkem, které symbolizuje extrémně pravicové turecké hnutí Šedí vlci. Hnutí i gesto jsou v některých zemích zakázané, protože jsou považované za fašistické.

„Ukázal jsem to proto, že jsem hrdý Turek. Má to co dělat s mou identitou, jsem pyšný na to, odkud pocházím,“ nechápal kritiku po zápase Demiral.

Fotku s problémovým gestem přitom ještě následně zveřejnil na síti X a připsal: „Jak šťastný je ten, kdo může říct, že je Turek!“

Turecko postoupilo po výsledku 2:1 a rozhodl o tom dvěma trefami právě zadák al-Ahlí.

Nyní mu ale hrozí trest a je možné, že si čtvrtfinále ani nezahraje. UEFA totiž oznámila, že Demiralova gesta prošetří.

„Chtěl jsem jen ukázat, jak šťastný a hrdý na svou zemi jsem. Nebyl v tom jiný skrytý význam,“ hájil se dál fotbalista.

Šestadvacetiletý Demiral byl už před čtyřmi lety jedním z tureckých fotbalistů, kteří byli vyšetřováni v souvislosti s jinou kontroverzní oslavou. Před loňským přestupem do Saúdské Arábie působil v Itálii, kde oblékal dresy Sassuola, Juventusu Turín a Bergama.

Turky, kteří v závěrečném utkání ve skupině porazili český tým 2:1, čeká v sobotním čtvrtfinále Nizozemsko. 

Demiral pobouřil Euro nacistickými gesty. Jsem hrdý Turek, nechápal kritiku obránce

Turecký fotbalista Merih Demiral vyvolal kontroverzi během oslav po svém gólu proti Rakousku na Euru 2020. Gestem se zdviženým ukazováčkem a malíčkem, které symbolizuje extrémně pravicové turecké hnutí Šedí vlci, vyvolal vlnu kritiky. Toto gesto je v některých zemích považováno za fašistické a zakázané.

Demiral se bránil tím, že gesto provedl jako projev své turecké identity a hrdosti na svou zemi. Na sociální síti pak sdílel fotku s problematickým gestem s komentářem: „Jak šťastný je ten, kdo může říct, že je Turek!“

Turecko díky výhře 2:1 nad Rakouskem postoupilo do další fáze turnaje, ale Demiralovi nyní hrozí trest. UEFA oznámila, že jeho gesta budou prověřena a může být potrestán. Fotbalista se hájil tím, že chtěl pouze vyjádřit svou hrdost na svoji zemi a nebyl v tom žádný skrytý význam.

Merih Demiral je známým tureckým fotbalistou, který působil v různých evropských klubech jako Sassuolo, Juventus Turín nebo Bergamo. Před čtyřmi lety byl vyšetřován kvůli jiné kontroverzní oslavě.

Turecký tým porazil v základní skupině na Euru Český tým 2:1 a nyní se připravuje na čtvrtfinále proti Nizozemsku. Demiral bude muset počkat na rozhodnutí UEFA ohledně svého kontroverzního gesta a možného trestu.