Obvinění dopingového skandálu kolem Halepové a obvinění Sereny Williamsové a jejího kouče v Rumunsku.

Obvinění dopingového skandálu kolem Halepové a obvinění Sereny Williamsové a jejího kouče v Rumunsku.

Simona Halepová, dvojnásobná grandslamová vítězka, stále bojuje o čistotu svého jména a návrat na tenisové kurty. Po udělení tříletého trestu se nyní obrátila na Sportovní arbitrážní soud v Lausanne s nadějí, že pravda vyjde najevo a brzy se vrátí ke své kariéře.

Halepová tvrdí, že kontaminace její krve zakázanou látkou roxadustat je vinou kanadské firmy Quantum Nutrition, kterou žaluje o částku přesahující 10 milionů dolarů. Zakladatel společnosti John Koveos se však veřejně distancoval od odpovědnosti a označil celou situaci za snahu očernit jeho firmu.

Zatímco čeká na verdikt arbitráže, který může přijít v následujících týdnech nebo měsících, Halepová se také zabývá rozborem podílu viny svého bývalého trenéra Patricka Mouratogloua. Ten jí doporučil doplněk stravy obsahující roxadustat a nyní za to přijal odpovědnost a veřejně se omluvil.

V Rumunsku se nyní také diskutuje o akademii Patricka Mouratogloua a jejích praktikách. Mladá rumunská tenistka Maria Sara Popaová prozradila, že hráči dostávají doplňky stravy již od velmi nízkého věku a že mladé naděje dostávají látky až do svých sedmnácti let.

I legendární rumunský tenista Ilie Nastase se vyjádřil k celé situaci a obvinil nejen Halepovou, ale i další tenisty a tenistky, včetně Sereny Williamsové, z možného dopingu. Tvrdí, že pokud pravda vyjde najevo, celý tenisový svět by se otřásl.

Simona Halepová odmítá, že by vzala zakázanou látku úmyslně a tvrdí, že se do jejího těla dostala kontaminací schváleného doplňku stravy. Nezávislý tribunál sice uznal námitku o kontaminovaném doplňku, ale tvrdí, že množství látky v jejím těle nemohlo pocházet pouze z doplňku stravy. Celá situace je stále nejasná a čeká se na další vývoj.