Odborníci vyjadřují pochybnosti o uzdravení Nadala a kritizují i Fritze.

Odborníci vyjadřují pochybnosti o uzdravení Nadala a kritizují i Fritze.

Rafael Nadal, španělský tenisový hráč, se po dlouhé pauze kvůli zranění vrací na kurty. Naposledy odehrál zápas na Australian Open 18. ledna, poté se potýkal s bolestmi kyčle a podstoupil operaci, která ho vyřadila z celé sezony. Nyní však oznámil, že je připravený na první turnaj v Brisbane na přelomu nového roku.

Nadal přiznal, že nedávno nevěděl, zda vůbec bude moci hrát tenis. Nyní je však rozhodnutý vrátit se zpět na kurty. Kvůli nucené pauze však klesl v žebříčku až na sedmou světovou stovku. I když může využít chráněný žebříček při kvalifikaci do turnajů, nemůže již využít svého rankingového postavení při nasazování do turnajů.

Existuje tedy reálná možnost, že se Nadal setká s největšími hvězdami již v prvních kolech turnajů. Tato situace překvapila i některé soupeře, například amerického hráče Taylora Fritze, který prohlásil, že je to nespravedlivé a zvláštní potkat Nadala hned v prvním kole.

Navzdory nadšení fanoušků z návratu „antukového krále“ však existují i skeptici. Rick Macci, bývalý kouč sester Williamsových a Marie Šarapovové, tvrdí, že bude pro Nadala těžké se vrátit na stejnou úroveň jako dříve. Podle něj s věkem ztrácí hráči pohyblivost a mladší soupeři si dovolí více.

Nadal již dříve uvedl, že po nadcházejícím roce pravděpodobně ukončí kariéru. Přesto by si ještě přál zahrát si na olympijských hrách v Paříži a na Roland Garros, kde je rekordmanem s 14 tituly.