Odměny pro medailisty a skandinávci porazili soupeře

Odměny pro medailisty a skandinávci porazili soupeře

V Británii mají olympijští medailisté právo na dotaci na přípravu na další hry a ve Skandinávii nejsou odměny žádné, napsal francouzský deník L’Equipe.

Čeští medailisté z olympijských her v Paříži dostanou stejné odměny jako za úspěchy v Tokiu před třemi roky. Za zlato obdrží 2,4 milionu korun, za stříbro 1,8 milionu a za bronz 1,2 milionu. Odměny, které se týkají také medailistů z paralympijských her, vyplácí Národní sportovní agentura (NSA) a schvaluje je vláda.

Velmi vysoké odměny slibují některé asijské země. Sportovci z Hongkongu dostanou za zlato v přepočtu asi 707.000 eur (17,98 milionu korun), tedy zhruba osmkrát víc než Češi nebo Francouzi. Singapur slibuje 685.000 eur za individuální vítězství a dvakrát tolik za kolektivní sporty. Hongkong už na hrách v Paříži získal dvě zlaté a jednu bronzovou medaili, Singapur jich má pět za celou svou historii.

Naopak Švédsko, Norsko nebo Nový Zéland odměny za medaile neudělují. Británie pro hry v Tokiu zavedla roční příspěvek 34.000 eur, který až do následujících her dostávají všichni medailisté. Stejné pravidlo platí i teď v Paříži.

Zlatí medailisté ze Spojených států dostanou 37.500 dolarů, Kanaďané 20.000 dolarů, Izraelci 275.000 dolarů, uvádí Forbes. Kazachstán svým úspěšným olympionikům věnuje byty, za zlato třípokojový, za stříbro dvoupokojový a za bronz garsonku.

Medailista z Indonésie za úspěch v Tokiu dostal dům, ale také pět krav. Poláci dostanou obraz od „talentovaného a renomovaného“ polského malíře a poukaz na dovolenou. Srbové zase mají právo na důchod, který jim stát začne vyplácet v jejich 40 letech, píše Sky News.

Olympijské hry jsou událostí, která přináší nejen sportovní vzrušení, ale také zajímavé odměny pro medailisty. Každá země má svůj vlastní systém odměn pro své sportovce, a ty se mohou lišit v závislosti na úspěchu a na politice dané země.

V Británii mají olympijští medailisté právo na dotaci na přípravu na další hry, což je velká motivace pro sportovce, kteří se snaží dosáhnout co nejlepších výsledků. Naopak ve Skandinávii nejsou udělovány žádné finanční odměny za medaile z olympijských her.

V České republice jsou odměny pro medailisty velmi zajímavé. Za zlato obdrží sportovec 2,4 milionu korun, za stříbro 1,8 milionu a za bronz 1,2 milionu. Tyto odměny jsou vypláceny Národní sportovní agenturou a schváleny vládou.

Některé asijské země mají velmi vysoké odměny pro své medailisty. Například sportovci z Hongkongu dostanou za zlato přibližně osmkrát více než čeští nebo francouzští medailisté. Singapur slibuje velké odměny jak za individuální, tak za kolektivní sporty.

Naopak země jako Švédsko, Norsko nebo Nový Zéland neudělují žádné finanční odměny za medaile. Británie a Spojené státy mají speciální systém odměn pro své medailisty, který se liší od ostatních zemí.

Zajímavé jsou také odměny v podobě nemovitostí či jiných předmětů. Například medailista z Kazachstánu dostane za zlato třípokojový byt, za stříbro dvoupokojový byt a za bronz garsonku. Indonésie uděluje domy a dokonce i krávy svým úspěšným sportovcům.

Každá země má tedy svůj vlastní systém odměn pro olympijské medailisty, který může být velmi rozmanitý a zajímavý. Je to další zajímavý aspekt olympijských her, který přináší do soutěže ještě více napětí a motivace pro sportovce.