Ogier dominuje na začátku Středoevropské rallye, Neuville mu úspěšně konkuruje

Ogier dominuje na začátku Středoevropské rallye, Neuville mu úspěšně konkuruje

Jezdec továrního týmu Hyundai, který může v neděli slavit zisk titulu, za Ogierem zaostává o devět desetin sekundy.

Dvanáctý díl šampionátu slavnostně začal stejně jako před rokem před Pražským hradem za asistence prezidenta Petra Pavla. Jako první do rallye vstoupil domácí jezdec Filip Mareš.

„Je to něco neskutečného. Tento moment si budu pamatovat do konce života,“ řekl dojatý Mareš na rampě. Dostalo se mu stejného privilegia jako před rokem Eriku Caisovi, který letos na startu chybí.

Mareš jako první vyrazil i na speciálně připravenou trať v Chuchli. Jako první musel absolvovat skok, který pořadatelé na trati připravili pro zvýšení atraktivity.

„Byl jsem moc rád, že jedeme první. Je to odměna pro mě i pro partnery, za úsilí, že jsme se sem dostali. A poděkování fanouškům za podporu, i prestiž. Na druhou stranu bylo jasné, že ostatní budou koukat na auta kategorie WRC+, co ten skok dělá,“ řekl Mareš startující s vozem Toyota GR Yaris kategorie Rally2.

Za Ogierem v úvodu zaostal o 5,7 sekundy, ve druhém testu ztratil na Neuvillea 24 sekund a průběžně je dvanáctý.

Středoevropská rallye je součástí kalendáře MS podruhé a stejně jako před rokem na ni může být korunován šampion. Loni v Pasově, kde soutěž skončí i letos, slavil titul Fin Kalle Rovanperä.

Tentokrát to může být Neuville, který má v průběžném pořadí náskok 29 bodů na druhého Otta Tänaka z Estonska.

„V tuhle chvíli jsem pohodě. Od poslední soutěže jsme dlouho čekali na další rallye, takže jsem rád, že to teď začíná,“ řekl šestatřicetiletý jezdec krátce před startem.

„Nevíme, co se během víkendu stane, ale beru to jako výzvu. Důležité bude to odjet dnes se ctí a zítra začneme naplno. Teď vše funguje, což je pozitivní,“ podotkl Neuville, který obhajuje vítězství v soutěži.

Ogier je v MS průběžně třetí a drží se ve hře o titul. Avizoval však, že jeho hlavním úkolem v závěru sezony je pomoct týmu Toyoty k triumfu v Poháru konstruktérů.

„V druhém testu to pěkně klouzalo, ale vše je v pořádku. Nic zvláštního se nestalo. Takhle to ve čtvrtek bývá, zítra to bude akčnější,“ řekl Francouz, jenž stejně jako Rovanperä startoval jen ve vybraných světových rallye. Až v závěru se do programu zapojil naplno.

Soutěž pokračuje v pátek na českém území, kde se uskuteční dalších šest měřených testů. V sobotu a v neděli se Středoevropská rallye přesune do Rakouska a Německa.

Středoevropská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích – po druhé rychlostní zkoušce: 1. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) 7:50,6, 2. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -0,9, 3. Mikkelsen, Eriksen (Nor./Hyundai i20) -1,7, 4. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2,0, 5. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -2,1, 6. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -2,4, …12. Mareš, Bucha (ČR/Toyota Yaris) -28,2.

Středoevropská rallye odstartovala s napětím a dramatickými momenty, které přilákaly pozornost fanoušků motoristického sportu. Jezdec továrního týmu Hyundai, který může v neděli slavit zisk titulu, začal soutěž velmi dobře, avšak těsně ho stíhá druhý jezdec.

Dvanáctý díl šampionátu začal slavnostně před Pražským hradem za účasti prezidenta Petra Pavla. První do rallye vstoupil domácí jezdec Filip Mareš, který byl dojatý z tohoto okamžiku a ocenil podporu fanoušků.

Mareš jako první vyrazil na speciálně připravenou trať v Chuchli, kde musel absolvovat skok, který připravili pořadatelé pro zvýšení atraktivity. Startující s vozem Toyota GR Yaris kategorie Rally2 za Ogierem zaostal o 5,7 sekundy a postupně se umístil na dvanáctém místě.

Středoevropská rallye je součástí kalendáře MS podruhé a letos může být korunován šampion. Největší šanci na titul má Neuville, který má náskok 29 bodů na druhého Otta Tänaka z Estonska.

Soutěž pokračuje v pátek na českém území a poté se přesune do Rakouska a Německa. První rychlostní zkoušky ukázaly, že boj o vítězství bude napínavý a plný adrenalinu.

Zatím vedoucí pozice drží Ogier s vozem Toyota Yaris, následovaný Neuvilleem s vozem Hyundai i20. Třetí místo zatím obsazuje Mikkelsen s vozem Hyundai i20.

Fanoušci motoristického sportu se mohou těšit na další vzrušující momenty a dramatické souboje o vítězství v Středoevropské rallye. Sledujte další vývoj a držte palce svým oblíbeným jezdcům!