„Olayinka s Kangou: Příběh neohrožené panenky a jejího obrovského domova v Evropě“

„Olayinka s Kangou: Příběh neohrožené panenky a jejího obrovského domova v Evropě“

Stadion Crvena Zvezda, známý také jako Stadion Rajka Mitiće, je pro české a slovenské fanoušky neodmyslitelně spojen s mistrovstvím Evropy v roce 1976. Na tomto stadionu se totiž odehrál finálový zápas mezi Československem a Spolkovou republikou Německo, ve kterém Antonín Panenka slavným obloučkem překonal brankáře Seppa Maiera a zajistil tak Československu titul. Tento okamžik se stal legendárním a v angličtině se dokonce používá výraz „Panenka“ pro popis podobných penaltových kousků.

Stadion Crvena Zvezda je historicky známý svými fanatickými fanoušky, kteří vytvářejí bouřlivou atmosféru. Renomovaný sportovní web Bleacher Report jej dokonce označil za „nejhrozivější stadion v celé Evropě“. Pouze argentinská La Bombonera, domovský stadion klubu Boca Juniors v Buenos Aires, je považován za ještě nepřátelštější místo. Na sociálních sítích se pravidelně objevují videa a fotografie, na kterých lze vidět divokou show fanoušků Crvené Zvezdy s bohatou pyrotechnikou a choreografiemi.

Stadion se nachází v srbské metropoli Bělehradě poblíž řeky Sávy. Byl otevřen v roce 1963 a původně měl mnohem větší kapacitu. Proto se mu také přezdívá „Marakana“ podle slavného brazilského stadionu v Riu. V minulosti se na tribunách „Marakany“ tlačilo až 116 tisíc diváků, dnes je kapacita snížena na 53 tisíc míst.

O atmosféru na stadionu se stará pověstná ultras skupina Delije, česky nazývaná „Hrdinové“. Při těžkých bělehradských derby s Partizanem dochází na tribunách k tvrdým střetům, ať už mezi fanoušky samotnými nebo s policií. Český brankář Marek Čech si vzpomíná na návštěvu „Marakany“ během zápasu se Slovanem, kdy fanoušci Crvené Zvezdy rozvinuli obrovský transparent, který srolovali poté, co Slovan dal brzy gól. Fanoušci si všimli, že prohrávají, a začali pískat.

Crvena Zvezda je známá svými úspěchy, zejména v domácí soutěži. Získala celkem 34 domácích titulů a momentálně drží nepřetržitou sérii vítězství od roku 2018. Na mezinárodní scéně je největším úspěchem vítězství v Poháru mistrů evropských zemí z roku 1991.

V současnosti na Crvenou Zvezdu působí i několik zahraničních hráčů, jako je Nigerijec Peter Olayinka, který přestoupil z české Slavie, nebo Gabonec Guélor Kanga, bývalý hráč Sparty.

Stadion Crvena Zvezda se opět dostane do centra pozornosti, protože se na něm bude hrát skupinová fáze Ligy mistrů. Na návště