„Omluva pořadatelů za kontroverzní událost: Poslední večeře s drag queen“

„Omluva pořadatelů za kontroverzní událost: Poslední večeře s drag queen“

„Samozřejmě nikdy nebylo naším záměrem projevit neúctu k jakékoliv náboženské skupině. Zahajovací ceremoniál se snažil oslavit toleranci ve společnosti,“ uvedla mluvčí organizačního výboru Anne Descampsová na tiskové konferenci. „Jsme přesvědčeni, že se nám to podařilo naplnit. Pokud to někoho urazilo, je nám to hluboce líto,“ dodala.

Téměř čtyřhodinová show, která měla mimo jiné odkazovat na rovnost, bratrství a respekt, vyvolala kritiku Vatikánu. „Tento vysoký ideál byl poskvrněn rouhačským výsměchem jedné z nejposvátnějších chvil v křesťanství,“ řekl arcibiskup Vincenzo Paglia v rozhovoru pro list Il Giornale.

Ztvárnění biblického námětu pobouřilo mimo jiné Francouzskou biskupskou konferenci. „Bohužel tento ceremoniál obsahoval také scény, ve kterých bylo křesťanství zesměšňováno, čehož hluboce litujeme,“ uvedli její zástupci v prohlášení. Ke kritice se přidali i další zástupci církve a konzervativní francouzští politici.

Vlnu nevole vzbudila ostudná parodie i mezi celou řadou fanoušků, kteří na sociálních sítích označovali zmíněnou část zahájení za dekadentní a ostudnou.

Poslední večeře s drag queen vyvolala kontroverzi a kritiku ze strany některých náboženských skupin a politiků. Téměř tříhodinová show, která měla oslavovat toleranci, rovnost a respekt, se stala terčem ostré kritiky zejména ze strany Vatikánu.

Mluvčí organizačního výboru se omluvila za možné uražení a zdůraznila, že záměrem nebylo rouhat se či urazit nějakou náboženskou skupinu. Nicméně, ztvárnění biblického námětu v parodii vyvolalo nevoli u mnoha lidí, včetně francouzské biskupské konference.

Arcibiskup Vincenzo Paglia označil show za poskvrnění jedné z nejsvátnějších chvil v křesťanství a další zástupci církve i politici se přidali k odsuzujícím reakcím. Fanoušci i další lidé na sociálních sítích označili událost za dekadentní a ostudnou.

Celá situace ukazuje, jak citlivým tématem může být spojení umění, náboženství a kontroverze. Je důležité respektovat různé názory a citlivě přistupovat k takto emocionálně nabitém tématu.