Ondra, zkušený lezec, se snaží získat olympijskou kvalifikaci na mistrovství světa

Ondra, zkušený lezec, se snaží získat olympijskou kvalifikaci na mistrovství světa

Eliška Adamovská, česká lezkyně, má velkou šanci na přední umístění na Mistrovství světa v lezení, které se koná v Bernu. Před pouhými dvěma týdny skončila druhá na Světovém poháru v obtížnosti v Brianconu.

Adamovská, která je již třicetiletou veteránkou ve světě lezení, má za sebou úspěšnou kariéru. Od roku 2009 získala celkem jedenáct medailí na světových šampionátech, z toho čtyři jsou zlaté – tři z obtížnosti a jedna z boulderingu. Na letošním mistrovství bude soutěžit právě v kombinaci těchto dvou disciplín.

Adamovská se bude muset poprat o medaile hned první den kvalifikace boulderingu a udržet si formu po celých 12 dní, neboť šampionát vyvrcholí právě kombinací. Ondra se rozhodl vynechat poslední dva závody Světového poháru v lezení na obtížnost ve francouzském Chamonix a Brianconu, aby se co nejlépe připravil na mistrovství.

Adamovská uvedla, že chtěla natrénovat co nejvíce a být připravena tak, aby její forma vydržela co nejdéle. Jejím hlavním cílem je právě kombinace, ve které se bude bojovat o tři nominace na olympijské hry.

Adamovská se poprvé zúčastní mistrovství světa ve středeční kvalifikaci obtížnosti. Po úspěchu v Brianconu se cítí sebevědoměji a věří si. Přestože si dává větší šance na obtížnost, chce především lézt uvolněně a nenechat se pohltit stresem.

Program mistrovství světa je nabitý a Adamovská bude soutěžit ve třech disciplínách – boulderingu, obtížnosti a kombinaci. Kvalifikace boulderingu mužů začne v úterý 1. srpna v 9:00 hodin, kvalifikace obtížnosti žen ve středu 2. srpna v 11:00 hodin, kvalifikace obtížnosti mužů ve čtvrtek 3. srpna v 9:00 hodin a kvalifikace boulderingu žen ve čtvrtek 3. srpna v 16:00 hodin. Finále jednotlivých disciplín se konají od pátku 4. srpna do soboty 5. srpna. Kombinace bude probíhat ve středu 9. srpna a čtvrtek 10. srpna, finále kombinace se uskuteční v pátek 11. srpna a sobotu 12. srpna.

Eliška Adamovská má tedy velkou šanci na úspěch na Mistrovství světa v lezení v Bernu. Držíme jí palce a přejeme hodně úspěchů!