Osoba známá jako „Kanibal“ spal s malorážkou vedle sebe a projevoval úctu samotnému králi.

Osoba známá jako „Kanibal“ spal s malorážkou vedle sebe a projevoval úctu samotnému králi.

Ole Einar Bjørndalen, známý také jako „král biatlonu“, je norský biatlonista, který je považován za nejlepšího biatlonistu všech dob. Jeho úspěchy a rekordy ho řadí mezi legendy tohoto sportu.

Bjørndalen se narodil v Drammenu a začal se věnovat biatlonu ve svých dvanácti letech. Již v roce 1993 si na juniorském mistrovství světa připsal tři zlaté medaile. Následující rok pronikl do seniorské reprezentace a na mistrovství světa v Osrblie vybojoval bronz ve stíhacím závodě.

Jeho první olympijskou medaili získal v roce 1998 v Naganu, kde vyhrál sprint. Na dalších olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002 si připsal hned čtyři zlaté medaile. Tento unikátní úspěch se mu podařil opakovat i na světových šampionátech v Hochfilzenu v roce 2005 a Pchjongčchangu v roce 2009.

Bjørndalenova kariéra byla plná úspěchů a rekordů. Vyhrál celkem osm zlatých, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili na olympijských hrách. V závodech Světového poháru získal rekordních 95 výher. Je také jediným biatlonistou, který dokázal vyhrát celkové prvenství v seriálu Světového poháru šestkrát.

Bjørndalen se stal nejstarším vítězem individuální disciplíny na zimních olympijských hrách, když ve 40 letech a 12 dnech vyhrál sprint v Soči v roce 2014. Po těchto hrách původně plánoval ukončit kariéru, ale nakonec závodil ještě další čtyři roky.

V roce 2016 na mistrovství světa přidal ke zlatu ze štafety také tři individuální medaile. Poté se však na sedmou olympiádu v Pchjongčchangu nekvalifikoval a následně ukončil svou kariéru.

Bjørndalen je také známý svým vztahem s bývalou běloruskou biatlonovou hvězdou Darjou Domračevovou, se kterou má dceru Xenii. Momentálně působí jako biatlonový expert v norské televizi a je také vášnivým milovníkem motorek a lezení po skalách.

Ole Einar Bjørndalen je ikonou biatlonu a jeho úspěchy a přínos k tomuto sportu ho řadí mezi největší norské sportovce všech dob.