Oštěpař Vadlejch ztratil bronzovou medaili ve strhujícím závodě o pouhé čtyři centimetry.

Oštěpař Vadlejch ztratil bronzovou medaili ve strhujícím závodě o pouhé čtyři centimetry.

Český oštěpař, který před třemi lety v Tokiu vybojoval stříbro, poslal ve třetí sérii oštěp jen patnáct centimetrů pod své letošní maximum, kterým získal v Římě evropské zlato. V té chvíli byl na třetím místě. Pak ho ale předstihl dvojnásobný mistr světa Anderson Peters z Grenady.

Nadím se na velkých mítincích objevuje jen výjimečně, letos házel jen jednou, ale loni na mistrovství světa získal stříbro a odsunul tam Vadlejcha na třetí místo. První pokus přešlápl, ale druhým si zlepšil osobní rekord o více než dva metry a vymazal šestnáct let starý olympijský rekord Nora Andrease Thorkildsena. Pákistán v olympijské historii získal dosud všechny tři zlaté jen v pozemním hokeji, v atletice až do dneška žádnou medaili neměl.

Český oštěpař Jakub Vadlejch se nedávno zúčastnil olympijského závodu ve vrhu oštěpem, kde bojoval o medaili. Ve třetí sérii hodil oštěp jen patnáct centimetrů pod své letošní maximum a na chvíli se umístil na třetím místě. Bohužel ho však předstihl dvojnásobný mistr světa Anderson Peters z Grenady a Vadlejch skončil na nelichotivém čtvrtém místě.

Jakub Vadlejch je známý svými skvělými výkony a nadějemi na velkých mezinárodních soutěžích. Letos sice soutěžil jen jednou, ale loni na mistrovství světa získal stříbrnou medaili a posunul Vadlejcha na třetí místo. Peters si vylepšil osobní rekord o více než dva metry a vymazal šestnáct let starý olympijský rekord. Grenada dosud v atletice žádnou medaili neměla a tento úspěch je pro ni historickým milníkem.

I přesto, že Jakub Vadlejch tentokrát nedosáhl na medaili, jeho výkon byl skvělý a ukázal, že patří mezi špičku světové atletiky. Doufejme, že se mu podaří získat další úspěchy v budoucnu a že se brzy vrátí na stupně vítězů.