Otázka o tom, kdo nám vládne a zda se řídíme vlastními nebo cizími zákony, je středem pozornosti. Legendární postava odmítá sankce a kauza Fedotov se vyostřuje.

Otázka o tom, kdo nám vládne a zda se řídíme vlastními nebo cizími zákony, je středem pozornosti. Legendární postava odmítá sankce a kauza Fedotov se vyostřuje.

Ruská válka na Ukrajině má dopad i na světový hokej. Mezinárodní federace IIHF vyloučila Rusko ze všech svých soutěží, což znamená, že ruská hokejová reprezentace nebude moci hrát na žádném mistrovství světa. Situace se však může ještě zhoršit kvůli kontroverznímu případu ruského brankáře Fedotova.

Fedotov byl před rokem na vrcholu své kariéry. Získal stříbro na olympiádě v Pekingu, vyhrál Kontinentální hokejovou ligu (KHL) a podepsal smlouvu se zámořským týmem Philadelphia Flyers. Poté však přišla dramatická událost. Fedotova zatkli v Rusku za údajné vyhýbání se vojenské službě a odvedli ho k ruskému námořnictvu. I přes jeho protest strávil tam rok a přišel tak o celou minulou sezonu.

Ve Philadelphii mu stále nabízejí smlouvu, která se posunula o rok. Místo toho však Fedotov podepsal dvouletou smlouvu s moskevským CSKA, i přes zákaz začal aktuální sezonu a vyvolal mezinárodní rozruch. IIHF udělila CSKA pokutu a zakázala mu mezinárodní transfery na rok. NHL, která v minulosti podepsala s KHL dohodu o respektování smluv, také zvýšila pozornost k tomuto případu.

Zatímco KHL sleduje situaci a čeká, IIHF předala případ disciplinární komisi a hrozí dalšími tresty, pokud bude Fedotov dál nastupovat za CSKA. To by mohlo vést k ještě větší izolaci ruského hokeje. Nicméně se zdá, že ruská strana neustoupí. KHL trvá na tom, že Fedotov může v CSKA hrát.

Jednoznačný postoj má i trenér CSKA Sergej Fjodorov, který řekl, že všichni by se měli probudit a uvědomit si realitu, ve které žijeme. Sankce nerespektuje ani slavný hokejista Vjačeslav Fetisov, který si představuje KHL jako samostatnou jednotku, nezávislou na IIHF.

Samotný Fedotov se k případu vyjadřuje tak, že se chce po roční pauze vrátit do formy. Na sociální síti se však objevují různé názory na jeho situaci. Někteří tvrdí, že je využíván jako loutka v konfliktu mezi IIHF a NHL, zatímco jiní ho kritizují za to, že se vrátil do armády místo toho, aby odešel do zahraničí.