Otec hvězdy Liverpoolu propuštěn gerilovou skupinou v Kolumbii

Otec hvězdy Liverpoolu propuštěn gerilovou skupinou v Kolumbii

Luis Manuel Díaz, čtrnáctiletý kolumbijský reprezentant ve fotbale, byl dnes propuštěn po unesení vrtulníkem na letišti ve Valleduparu. Tento propuštění se odehrálo pod záštitou katolické církve a Organizace spojených národů, jak informovala kolumbijská média.

Rodiče Díaze byli uneseni 28. října na čerpací stanici v jejich domovském městě Barrancas na severu země. Matka čtrnáctiletého fotbalisty však byla brzy po zahájení záchranné akce osvobozena.

K únosu se přihlásila teroristická skupina ELN, která však později označila tuto akci za chybu a uvedla, že únosci nevěděli, že se jedná o rodiče reprezentační hvězdy. Podle nich rychlejší propuštění komplikovaly vojenské operace v severní Kolumbii.

Tato událost opět připomíná problém s unesováním lidí v Kolumbii, který trvá již mnoho let. Přestože se situace v zemi zlepšila od podepsání mírové dohody mezi kolumbijskou vládou a největší povstaleckou skupinou FARC v roce 2016, stále existují ozbrojené skupiny, které se dopouštějí unesování a dalších násilných činů.

Kolumbijská vláda a mezinárodní organizace se snaží bojovat proti těmto skupinám a zajistit bezpečnost obyvatel země. Propuštění Luisa Manuela Díaze je vítanou zprávou, která ukazuje, že spolupráce mezi různými subjekty může vést k úspěšnému řešení takovýchto situací.

Doufejme, že se situace v Kolumbii dále zlepší a že lidé budou moci žít v míru a bezpečí.