Otec Wozniacké byl rozhořčen, že jeho dcera nemohla cestovat do Paříže kvůli „protekčním“ Francouzům, kteří selhali.

Otec Wozniacké byl rozhořčen, že jeho dcera nemohla cestovat do Paříže kvůli „protekčním“ Francouzům, kteří selhali.

Po týdnu tenisových bojů v Paříži zůstali francouzským fanouškům ve hře jen dva domácí reprezentanti. Corentin Moutet a Varvara Gračovová, rodačka z Moskvy, která získala nové občanství teprve loni v červnu.

Všichni ostatní povypadali už v prvních kolech a do druhého týdne domácího antukového svátku se nepodívají. 

„Byl to hodně těžký týden pro francouzský tenis. Co na to říct? Od mladých hráčů jsem tedy čekal víc. Teď se musí všichni vrátit do práce, mají co dohánět,“ rýpl si francouzský tenisový vysloužilec Jo-Wilfried Tsonga.

Jeho krajané se v posledních sezonách na okruhu spíš trápí. V mužském ani ženském žebříčku nefiguruje nikdo z nich v první desítce. Světová šestnáctka Ugo Humbert se poroučel v prvním, 23. tenistka rankingu Caroline Garciaová ve druhém kole. 

Přitom právě Garciaová platila za velkou hvězdu světového tenisu, byla i čtvrtá na světě. Coby čerstvá třicátnice ale nějak ne a ne chytit někdejší lesk.

„Občas ji potkám, ale o tenisových problémech se moc nechce bavit. Tohle trápení si nechává pro sebe. Nepřijde mi, že by se snažila o nějakou změnu, že by s tou krizí něco dělala,“ dodal Tsonga.

Trápení Francouzů jen vytvořilo další zlou krev v řadách některých fanoušků, kteří nemohli přenést přes srdce, že všechny divoké karty pořadatelů dostali domácí naděje.

Do turnaje se tak nedostal loučící se Rakušan Dominic Thiem, který vypadl v kvalifikaci, a nezahrála si tu ani Dánka Caroline Wozniacká, která se letos na okruh vrací po mateřské pauze. To pořádně popíchlo jejího otce.

„Je to dehonestace. Jak můžou dostat divokou kartu takové hráčky? Caroline není typem tenistky, pro které by byla kvalifikace ostuda, ale nepřihlásila se do ní, protože chtěla vědět, zda ji v Paříži respektují,“ řekl Piotr Wozniacki pro sport.pl.

Někdejší světová jednička a grandslamová šampionka je momentálně na 117. místě rankingu. Přednost tak dostaly hráčky, které jsou v rankingu daleko za ní.

Francouzů se ale naopak zastala Američanka Sachia Vickeryová, která dostala divokou kartu v rámci reciproční dohody, kterou mezi sebou pořadatelské svazy grandslamů mají.

„Vždyť takhle by to mělo vypadat. Ostatní grandslamy by si měly dělat poznámky, jak se správně podporují místní tenisté,“ prohlásila.

Francouzský tenis nedávno zažil týden plný bojů na pařížském antukovém turnaji, ale nakonec ve hře zůstali pouze dva domácí reprezentanti – Corentin Moutet a Varvara Gračovová. Všichni ostatní francouzští hráči vypadli již v prvních kolech a do druhého týdne turnaje se nedostali.

Tento neúspěch francouzských tenistů vyvolal rozhořčení mezi fanoušky, kteří nesli špatně skutečnost, že všechny divoké karty na turnaji získali domácí naděje. Například rakouský tenista Dominic Thiem vypadl v kvalifikaci a dánská tenistka Caroline Wozniacká, která se letos vrátila na okruh po mateřské pauze, se nedostala do hlavní soutěže. To vyvolalo nevoli zejména u otce Wozniackého, který označil udělení divoké karty jiným hráčkám za dehonestaci.

Caroline Wozniacká, bývalá světová jednička a grandslamová šampionka, momentálně figuruje až na 117. místě žebříčku. Místo ní tak dostaly divoké karty hráčky, které jsou v žebříčku daleko za ní. Naopak Američanka Sachia Vickeryová obhajovala udělení divoké karty a zdůraznila důležitost podpory místních tenistů na turnajích.

Francouzský tenis tak prochází obtížným obdobím a fanoušci i tenisté sami se snaží najít cesty k návratu na vrchol světového tenisu. Doufejme, že se francouzští hráči brzy vrátí do formy a budou reprezentovat svou zemi s hrdostí na mezinárodních turnajích.