Padesátiny oslaví fotbalový kanonýr Berger, který si přivlastnil neustálé úspěchy.

Padesátiny oslaví fotbalový kanonýr Berger, který si přivlastnil neustálé úspěchy.

Pavel Berger je bývalý český fotbalista, který se proslavil jako levonohý ofenzivní záložník s tvrdou střelou. Během své kariéry ho však brzdily problémy s operovaným kolenem. Berger slaví 10. listopadu padesáté narozeniny.

S fotbalem začal Berger jako šestiletý ve Spartě, ale v roce 1991 přešel do konkurenční Slavie, kde se rychle vypracoval mezi největší hvězdy federální ligy. V roce 1993 si odbyl reprezentační premiéru proti Kypru a v kvalifikaci ME 1996 se stal nejlepším českým střelcem se šesti brankami. Nakonec se mu podařilo dostat se do základní sestavy na závěrečný turnaj v Anglii, kde Česká republika získala stříbrné medaile.

Po úspěšném Euru přestoupil Berger do Borussie Dortmund, kde sice pomohl vybojovat ligový titul, ale nedostával tolik příležitostí, kolik by si představoval. Proto přijal nabídku FC Liverpool, který ho za necelých 135 milionů korun udělal jedním z nejdražších českých hráčů.

V dresu Liverpoolu se Berger stal miláčkem fanoušků a během sedmiletého působení pomohl týmu získat šest trofejí, včetně Poháru UEFA v roce 2001. Poté hrál ještě za Portsmouth, Aston Villu a Stoke City, než se v roce 2008 vrátil do české ligy a přijal nabídku Sparty.

Berger ukončil reprezentační kariéru v roce 2001, když odehrál 44 zápasů a vstřelil 18 gólů. Kromě různých zdravotních problémů ho od dalších startů odrazovaly i spory s trenérem Dušanem Uhrinem, kvůli kterým bojkotoval národní tým více než dva roky. Vrátil se až pod novým koučem Jozefem Chovancem.

Během své kariéry Berger prodělal osm operací kolena. V roce 2009 se rozhodl, že jeho noha už nevydrží profesionální fotbal a ukončil kariéru. Nyní si užívá rodinného života, hraje golf a jezdí na dovolenou. Má dva syny, Patrika a Valentýna, který se také zajímá o rybaření.