Pastrňák dosahuje historického úspěchu jako jeden z nejlepších střelců všech dob, překonává dokonce i Gretzkyho, Jágr v žebříčku absentuje.

Pastrňák dosahuje historického úspěchu jako jeden z nejlepších střelců všech dob, překonává dokonce i Gretzkyho, Jágr v žebříčku absentuje.

David Pastrňák je český hokejový útočník, který se stal jedním z nejlepších střelců v historii NHL. V průběhu své kariéry nasbíral 113 bodů ve 82 zápasech za tým Boston Bruins a vstřelil 61 gólů. V hlasování o Hart Trophy, které je udělováno nejužitečnějším hráčům ligy, skončil hned za Connorem McDavidem a může se tak označit za druhého nejlepšího hokejistu na světě.

Pastrňák patří mezi elitní střelce již několik let, ale letos poprvé překonal hranici 50 branek za sezónu, čímž navázal na úspěchy legendárních českých hráčů Jaromíra Jágra a Milana Hejduka. Dosáhnout 50 gólů za sezónu je velmi vzácné a v historii NHL se to podařilo pouze 205krát.

Střílet průměrně 50 nebo alespoň 40 branek ročně po celou kariéru je velmi obtížné a podařilo se to pouze 23 hokejistům. Web Adjusted Hockey vytvořil speciální žebříček, který zohledňuje délku sezón, velikost týmů a počet gólů na zápas. V tomto žebříčku se Pastrňák umístil na 11. místě s průměrem 43 gólů za sezónu, což je mezi nejlepšími střelci v historii NHL.

Vítězem tohoto žebříčku se stal Mario Lemieux, který dosáhl průměru 55 branek za sezónu. Za ním skončili Alexandr Ovečkin (54), Auston Matthews a Pavel Bure (oba 52). Nikdo další dosud nedokázal překonat hranici 50 branek za sezónu. Pastrňák se umístil na 21. místě, přičemž legendární Wayne Gretzky, který je s celkovým počtem 894 gólů nejlepším střelcem v historii NHL, se umístil na 16. místě s průměrem 38 gólů za sezónu.

Je třeba poznamenat, že tento žebříček zahrnuje pouze hráče, kteří odehráli alespoň šest sezón nebo šestkrát 82 zápasů podle statistik Hockey Reference. Tento model také upřednostňuje aktivní hráče, kteří ještě nepotkali výkonnostní úpadek, což platí i pro Pastrňáka.

Jágr se do žebříčku těsně nevešel a podle Adjusted Hockey průměrně vstřelil 38 gólů za sezónu. Nicméně se umístil mezi šestnácti hráči s průměrem alespoň 95 bodů za rok. Skončil na 15. místě mezi legendou 20. a 30. let Howiem Morenzem a současnou hvězdou New York Rangers Artěmijem Panarinem.

Jen sedm hráčů překonalo hranici 100 gólů – Lemieux (136), Gretzky (132), McDavid (125), Sidney Crosby (109), Peter Forsberg (108), Bobby Orr (103) a Jevgenij Malkin (100).

Pastrňák, ve svých sedmadvaceti letech, je zatím na čísle 87 v produktivitě, takže by musel přidat, aby alespo