Pepe popsal své objetí s Ronaldem jako bratrské a emocionální, ale ke konci se odmítl vyjádřit.

Pepe popsal své objetí s Ronaldem jako bratrské a emocionální, ale ke konci se odmítl vyjádřit.

Obránce během celého turnaje posouval rekord nejstaršího hráče v historii šampionátu, nakonec se zastavil na údaji 41 let a 130 dní. Po vyřazení v penaltovém rozstřelu se rozbrečel a utěšoval ho právě kapitán. Pepe avizoval, že o budoucnosti se oba vyjádří, až opadne největší zklamání.

Fanoušky dojal moment krátce po skončení zápasu. Evidentně zdrcený Pepe sklonil hlavu na hruď Ronalda, který začal spoluhráče utěšovat. Dost možná šlo o konec dvou slavných veteránů v barvách „Selecaa“ na velkých turnajích. Dohromady jim je 80 let. „Objetí od Ronalda pro mě znamená hodně. Je to velmi bolestivé, jsme jako bratři,“ řekl Pepe pro Sport TV.

Na turnaji už vystupoval jako volný hráč. Prezident FC Porto André Villas-Boas oznámil, že veteránovi neprodlouží smlouvu. V klubu dohrál po pěti a půl letech, vrátil se v lednu 2019. Zda skončil i v reprezentaci, je otázkou. „Teď není čas mluvit o definitivním loučení s národním týmem. Prožíváme těžký moment vyřazení. Zanedlouho se oba vyjádříme,“ nechal Pepe případný odchod otevřený.

Dříve několikrát avizoval, že v reprezentaci skončí, až se tak rozhodne také Ronaldo. Jeho souputník přitom během šampionátu ujistil, že hraje bezpochyby poslední Euro.

Ronaldo se v pátek večer stal prvním hráčem, který dosáhl mezníku 30 zápasů na mistrovství Evropy. Rekord má i Pepe. Když v prvním utkání ve skupině nastoupil proti Česku, přišel o primát nejstaršího hráče někdejší maďarský brankář Gábor Király (40 let a 86 dní). Portugalský veterán pak maximum každým zápasem posouval.

Podle kouče Roberta Martíneze by žádný nezaujatý pozorovatel nehádal, že Pepemu bylo v den čtvrtfinále 41 let. „Je to profesionál 24 hodin denně. Soustředil se na to, aby hrál další rok a pak další. K tomu se přidala láska ke hře a genetika – ty si nemůžete koupit!“ poukázal trenér.

Ani prodloužení branku nepřineslo. Francie ovládla penaltový rozstřel v poměru 5:3. Statistiky ukázaly, že Portugalci vedli v poločase pouze v jednom z posledních 15 zápasů na Euru. Šest z posledních osmi jejich utkání ve vyřazovací části si vyžádalo prodloužení. A poprvé z posledních pěti těchto utkání nevyhráli.

„Za odvedenou práci jsme si zasloužili jiný výsledek. Před pár dny jsme byli šťastní, když jsme na penalty porazili Slovinsko, teď jsme smutní. Gratuluji spoluhráčům, bojovali a plnili, co po nás trenér chtěl,“ zakončil bývalý stoper Realu Madrid.

Obránce Pepe se stal během letošního evropského šampionátu rekordmanem v kategorii nejstaršího hráče na turnaji, když ve věku 41 let a 130 dní posouval hranice věku na mezinárodní scéně. Po vyřazení Portugalska v penaltovém rozstřelu se Pepe emocionálně rozbrečel a utěšoval ho kapitán týmu Cristiano Ronaldo. Tento moment dojal fanoušky po celém světě.

Pepe již dříve naznačil, že jeho budoucnost v reprezentaci je nejistá a že se o ní vyjádří až po skončení turnaje. Prezident FC Porto potvrdil, že klub neprodlouží smlouvu s veteránem, který se do klubu vrátil v roce 2019. Zda skončí i v národním týmu, zůstává otázkou. Pepe sám uvedl, že není vhodný čas hovořit o definitivním odchodu z reprezentace a že se spolu s Ronaldem vyjádří brzy.

Ronaldo se stal prvním hráčem, který odehrál 30 zápasů na mistrovství Evropy a také Pepe má na kontě několik rekordů. Oba hráči jsou již dohromady 80 let a jejich možný odchod by znamenal konec éry dvou slavných veteránů v dresu portugalské reprezentace.

I přes prodloužení zápasu do prodloužení a následný penaltový rozstřel, Portugalci nedokázali porazit Francii a byli vyřazeni z turnaje. Pepe po utkání uvedl, že si zasloužili lepší výsledek za jejich práci na hřišti. Gratuloval svým spoluhráčům k bojovnosti a plnění trenérských pokynů.

Celý fotbalový svět se tak může brzy rozloučit s dvěma legendami portugalského fotbalu, kteří během svých kariér zanechali nezapomenutelnou stopu na mezinárodní scéně. Jejich případný odchod bude znamenat konec éry a novou éru pro portugalský fotbal.