Philipsen, loňský vítěz bodovací soutěže, poprvé zvítězil na letošní Tour.

Philipsen, loňský vítěz bodovací soutěže, poprvé zvítězil na letošní Tour.

Profil dnešní rovinaté trati, na níž cyklisté po dni volna na 187,3 km nastoupali jen necelých 1000 výškových metrů, sliboval příležitost pro sprintery a hromadný dojezd celého pelotonu předpoklady naplnil.

Philipsenovi rozjel sprint nizozemský mistr světa Mathieu van der Poel a šestadvacetiletý elitní spurtér byl suverénní. Na Tour získal už sedmý vavřín a snížil Girmayův náskok v boji o zelený dres.

Žlutý trikot lídra si v poklidném tempu pelotonu hlídal Pogačar, jenž byl klasifikován na 29. místě. Dál vede o 33 sekund před belgickým debutantem na Tour Remcem Evenepoelem a o 1:15 minuty před svým přemožitelem z minulých dvou let Jonasem Vingegaardem z Dánska.

Jediný český účastník závodu Jan Hirt, jenž má být Evenpoelovým pomocníkem v náročných horských etapách, dojel 2:07 minuty za hlavním polem. V průběžném hodnocení figuruje na 127. pozici.

Ve středu cyklisté zamíří zpět do hor a čeká je jedna z nejtěžších etap 111. ročníku. Trasa jedenácté etapy peloton povede Centrálním masivem a na 211 km dlouhé cestě z Évaux-les-Bains do lyžařského střediska Le Lioran závodníci nastoupají 4350 výškových metrů. Jen na posledních 50 km čekají čtyři horské prémie.

Cyklistický závod Tour de France – 10. etapa Orléans – Saint-Amand-Montrond (187,3 km):

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:20:06, 2. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty), 3. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech), 4. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike), 5. Gaviria (Kol./Movistar), 6. Bennett (Ir./Decathlon- AG2R-La Mondiale), …171. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -2:07.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 40:02:48, 2. Evenepoel (Belg./Soudal- Quick Step) -33, 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -1:15, 4. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -1:36, 5. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -2:16, 6. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -2:17, …127. Hirt -1:26:32.

Dnešní 10. etapa Tour de France nabídla cyklistům rovinatou trať o délce 187,3 km s minimálním převýšením, což slibovalo hromadný dojezd a šanci pro sprintery. A právě belgický cyklista Philipsen dokázal využít své spurtové schopnosti a zvítězit. Sprint mu rozjel nizozemský mistr světa Mathieu van der Poel a Philipsen si tak připsal sedmé vítězství na Tour de France, snižuje tak náskok Girmaye v boji o zelený dres.

Žlutý dres lídra si v klidném tempu udržel Pogačar, který je stále na čele celkového pořadí s náskokem 33 sekund před belgickým debutantem Evenepoelem a 1:15 minuty před Vingegaardem z Dánska.

Jediným českým účastníkem závodu je Jan Hirt, který dojel 2:07 minuty za hlavním polem a momentálně se nachází na 127. pozici v průběžném hodnocení.

Následující etapa zavede cyklisty zpět do hor a čeká je jedna z nejtěžších etap tohoto ročníku. Trasa jedenácté etapy povede peloton Centrálním masivem a na 211 km dlouhé cestě z Évaux-les-Bains do lyžařského střediska Le Lioran čeká závodníky 4350 výškových metrů, včetně čtyř horských prémií na posledních 50 km.

Tour de France pokračuje a cyklisté se mohou těšit na další dramatické etapy plné vzrušujících momentů a bojů o jednotlivé dresy.