Philipsen vyhrál Spurt před Pyrenejemi, Pogačar se vyhnul karambolu a zůstává lídrem Tour.

Philipsen vyhrál Spurt před Pyrenejemi, Pogačar se vyhnul karambolu a zůstává lídrem Tour.

Philipsen po 165,3 kilometru předčil krajana Wouta van Aerta, třetí byl Němec Pascal Ackermann a čtvrtý Biniam Girmay z Eritreje, který má v letošním 111. ročníku už tři vavříny. Průběžné pořadí před víkendem v horách vede nadále o více než minutu Slovinec Tadej Pogačar.

„Je to trochu jiná výhra než obvykle, protože se jelo na plný plyn už od začátku etapy,“ uvedl člen stáje Alpecin-Deceuninck Philipsen v televizním rozhovoru.

Před vjezdem do Pyrenejí a sobotním obávaným vrcholem Tourmaletem se potvrdily předpoklady o hromadném spurtu. Peloton ale 800 metrů před cílem rozdělil pád, po němž přišel o naději například jiný Belgičan Arnaud de Lie.

Pogačar se karambolu vyhnul a přijel do cíle jako devátý. Nadále vede o 66 sekund před Remcem Evenepoelem, o osm sekund více ztrácí obhájce prvenství Jonas Vingegaard. Další jezdci už mají výrazný odstup. Jeden z favoritů Primož Roglič už ve hře není, po těžkém pádu ve čtvrteční etapě odstoupil.

Evenepoelův pomocník do hor Jan Hirt dorazil do cíle etapy na 155. místě ve skupině o třináct a půl minuty později než nejrychlejší jezdec.

Cyklistický etapový závod Tour de France – 13. etapa: Agen – Pau (165,3 km):

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 3:23:09, 2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike), 3. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech), 4. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty), 5. Arndt (Něm./Bahrain Victorious), 6. Stuyven (Belg./Lidl-Trek) všichni stejný čas, …155. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -13:29.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 52:40:58, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -1:06, 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -1:14, 4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -4:20, 5. Rodríguez (Šp./Ineos-Grenadiers) -4:40, 6. Landa (Šp./Soudal-Quick-Step) -5:38, …123. Hirt -2:08:01.

Dnes se konala 13. etapa cyklistického etapového závodu Tour de France, která vedla z Agen do Pau a měřila 165,3 kilometru. Vítězem této etapy se stal Belgičan Jasper Philipsen z týmu Alpecin-Deceuninck. Philipsen porazil svého kraje Wouta van Aerta, který obsadil druhé místo, následovaný Němcem Pascalem Ackermannem a Eritrejcem Biniamem Girmayem.

Tato etapa byla poznamenána hromadným spurtem, který se odehrál těsně před vjezdem do Pyrenejí. Peloton se rozdělil a někteří jezdci při pádu ztratili naději na dobré umístění. Naštěstí lídr Tour de France, Slovinec Tadej Pogačar, se karambolu vyhnul a do cíle dorazil jako devátý. Pogačar stále vede celkové pořadí s náskokem více než minuty před Remcem Evenepoelem a Jonasem Vingegaardem.

Jedním z nešťastníků této etapy byl Primož Roglič, který musel odstoupit po těžkém pádu ve čtvrté etapě. Jeho odstoupení otevřelo cestu pro další jezdce, kteří se snaží získat co nejlepší umístění v celkovém pořadí.

Celkové pořadí po 13. etapě vypadá následovně: 1. Tadej Pogačar, 2. Remco Evenepoel -1:06, 3. Jonas Vingegaard -1:14, 4. João Almeida -4:20, 5. Richard Carapaz -4:40, 6. Mikel Landa -5:38.

Další etapy Tour de France slibují napínavé souboje a dramatické momenty, takže fanoušci cyklistiky se mají na co těšit. Sledujte tento prestižní závod a držte palce svým oblíbeným jezdcům!