Pilot, který se stal lídrem Velkých cen formule 1, ale nikdy nezvítězil a při své premiéře způsobil zmatky.

Pilot, který se stal lídrem Velkých cen formule 1, ale nikdy nezvítězil a při své premiéře způsobil zmatky.

Safety car, neboli bezpečnostní vůz, je nedílnou součástí závodů formule 1 již od roku 1973. Jeho úlohou je zajistit bezpečnost jezdců v případě nehody, havárie nebo jiné situace, která vyžaduje zastavení závodu. Safety car se vydává na trať a předvádí stabilní tempo, aby závodníci měli dostatek času na reakci a zároveň minimalizoval riziko dalších nehod.

Historie safety caru sahá až do roku 1966, kdy byl poprvé použit v závodech 24 hodin Le Mans. Tehdy byl nasazen Mercedes-Benz 300 SEL s majáčkem na střeše. Tato událost inspirovala i zástupce Mezinárodní automobilové federace (FIA), aby zavedli podobný systém i do formule 1.

První safety car v závodech formule 1 se objevil v roce 1973 na Grand Prix Kanady. Byl to vozy Porsche 914, které byly vybaveny majáčkem a signalizovaly přítomnost safety caru na trati. Od té doby se safety car stal nedílnou součástí každého závodu formule 1.

V průběhu let se safety car vyvíjel a zlepšoval. Původně byly používány běžné silniční vozy, které byly upraveny pro potřeby závodů. Postupem času se však začaly používat speciálně upravené vozy, které byly schopny dosáhnout vyšší rychlosti a zároveň poskytovat bezpečnostní opatření pro jezdce.

Dnes je safety car formule 1 obvykle upravený sportovní vůz s vysokým výkonem. Nejčastěji se používá Mercedes-AMG GT R, který je schopen dosáhnout rychlosti až 318 km/h. Tento vůz je vybaven speciálním osvětlením a majáčkem na střeše, které signalizuje přítomnost safety caru na trati.

Úloha safety caru je velmi důležitá. Když se na trati stane nehoda nebo jiná nebezpečná situace, safety car vyráží na trať a zastavuje závod. Jeho úkolem je udržovat stabilní tempo, aby závodníci měli dostatek času na reakci a zároveň minimalizoval riziko dalších nehod.

Safety car také umožňuje závodníkům přiblížit se k ostatním jezdcům, pokud byli před nehodou vzdálenější. To zajišťuje spravedlivé podmínky pro restart závodu po odstranění nebezpečí.

V průběhu let se safety car stal neodmyslitelnou součástí závodů formule 1 a jeho úloha je stále důležitější. Bezpečnost jezdců je na prvním místě a díky safety caru se minimalizuje riziko vážných nehod a zranění.

V letošním roce si safety car formule 1 připomíná 50 let od své premiéry. Za tu dobu se stal ikonou závodů a symbolizuje bezpečnost a ochranu jezdců. Bez něj by závody formule 1 nebyly tak bezpečné a adrenalinové, jak je známe dnes.