Pittsburgh vyřadí číslo 68, které se stalo legendou díky Jágrovi

Pittsburgh vyřadí číslo 68, které se stalo legendou díky Jágrovi

Jaromír Jágr je jedním z nejúspěšnějších českých hokejistů v historii. Narodil se 15. února 1972 v Kladně a již od mládí projevoval velký talent pro hokej. Svou profesionální kariéru zahájil v roce 1988, když podepsal smlouvu s týmem HC Kladno.

Jágrova kariéra v NHL začala v roce 1990, kdy byl draftován jako celkově pátý hráč týmem Pittsburgh Penguins. V první sezóně si hned získal pozornost svými výkony a stal se jedním z nejlepších nováčků ligy. Během svého působení v Pittsburghu pomohl týmu vyhrát Stanley Cup v letech 1991 a 1992, což byly první dva tituly v historii klubu.

Jágr se rychle stal jedním z nejuznávanějších hráčů v NHL a jeho jméno se stalo synonymem pro kvalitu a produktivitu. Během své kariéry hrál také za týmy Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils, Florida Panthers a Calgary Flames.

Jágr je známý svou fyzickou připraveností a dlouhověkostí. I přes svůj věk dokázal hrát na vysoké úrovni až do svých padesáti let. V roce 2018 se stal nejstarším hráčem v historii NHL, který skóroval.

Jágrova kariéra je plná úspěchů a ocenění. Kromě dvou Stanley Cupů získal také pětkrát Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče ligy, třikrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a devětkrát byl vybrán do All-Star týmu.

V roce 2018 se Jágr vrátil do České republiky a podepsal smlouvu s týmem HC Kladno, který je vlastněn jeho otcem. I přes svůj návrat domů však neukončil svou kariéru a stále se ukazuje na ledě.

Jágr je ikonou českého hokeje a inspirací pro mnoho mladých hráčů. Jeho tvrdá práce, oddanost a láska k hokeji ho řadí mezi nejlepší hráče v historii této sportovní disciplíny. Jeho číslo 68 bylo vyřazeno jak v Pittsburghu, tak i v národním týmu České republiky, což je další důkaz jeho výjimečnosti.