Plzeň dosáhla historického úspěchu, vyhrála i šestý zápas ve skupině a vyrovnala se s West Hamem.

Plzeň dosáhla historického úspěchu, vyhrála i šestý zápas ve skupině a vyrovnala se s West Hamem.

Viktoria Plzeň zvítězila ve svém posledním zápase skupinové fáze Evropské konferenční ligy nad FC Astana v poměru 3:0. Všechny góly padly ve druhém poločase. Otevřít skóre se podařilo Adamu Vlkanovovi v 58. minutě, poté se dvakrát trefil Mosquera v 68. a 82. minutě. Plzeň si tak zajistila první místo ve skupině a postup do osmifinále.

Plzeňský klub v letošní sezoně Evropské konferenční ligy neprohrál ani jeden zápas a zvítězil v jedenácti z dvanácti zápasů. Za tuto úspěšnost od UEFA obdrží finanční bonus přesahující 200 milionů korun. Plzeň se také může pochlubit nejlepší obranou ve skupinové fázi, když doma i venku udržela čisté konto s jedním inkasovaným gólem.

Je to poprvé v historii, kdy se do jarní fáze pohárů probojovaly tři české týmy. Vedle Plzně uspěly také pražské celky Slavia a Sparta.

Ve zápase proti Astaně měli domácí hráči převahu a vytvořili si několik šancí. Hranáč hlavičkoval nad břevno, zatímco Astanov trefil břevno. Brankář Čondrič pak zneškodnil Vydrovu hlavičku i Šulcovu střelu zblízka.

Plzeňský tým se dočkal v 58. minutě, když Vlkanova získal odražený míč, elegantně se zbavil obránce a tvrdou ranou otevřel skóre. O deset minut později Plzeň vedla již 2:0 díky gólu Mosquera po souhře s Klimentem. Mosquera pak ještě v 82. minutě zvýšil na konečných 3:0 tečeovaným pokusem z dálky.

Viktoria Plzeň tak zakončila skupinovou fázi Evropské konferenční ligy na prvním místě se šesti vítězstvími ze šesti zápasů. Další české týmy Slavia a Sparta postoupily do jarní fáze Evropské ligy.

Výsledky 6. kola skupiny C Evropské konferenční ligy:

Viktoria Plzeň – FC Astana 3:0 (0:0)

Tabulka skupiny C:

1. Viktoria Plzeň – 18 bodů

2. Dinamo Záhřeb – 9 bodů

3. Astana – 4 body

4. Ballkani – 4 body