Pogačar dominuje i poslední horskou etapu, poráží Vingegaarda o 7 sekund.

Pogačar dominuje i poslední horskou etapu, poráží Vingegaarda o 7 sekund.

Vítěz „Staré dámy“ z let 2020 a 2021 porazil v závěrečném horském testu o sedm sekund dvojnásobného úřadujícího šampiona Jonase Vingegaarda z Dánska a připsal si na nejslavnějším závodu světa letošní pátý a celkově 16. triumf.

Pětadvacetiletý Pogačar zdolal svého největšího rivala Vingegaarda v závěru 132,8 km dlouhé etapy z Nice na Col de Couillole, kdy Dánovi nastoupil zhruba 150 metrů před cílem.

Svůj náskok v průběžném pořadí zvýšil už na 5:14 minuty a o vítězství ho může připravit jen událost typu těžkého pádu či nemoci.

Po květnové výhře na Giru d’Italia tak Pogačar s největší pravděpodobností ovládne i Tour, což se v jedné sezoně podařilo naposledy Italovi Marcu Pantanimu v roce 1998.

V neděli 111. ročník Tour uzavře kopcovitá časovka o délce 33,7 km z Monaka do Nice, která letos v itineráři nahradila kvůli vrcholícím přípravám na olympijské hry v Paříži tradiční sprinterský dojezd na bulváru Champ-Élysées, kdy už se na celkové pořadí neútočilo.

V náročné horské etapě se dnes podle očekávání o vítězství rozhodovalo v posledním téměř šestnáctikilometrovém stoupání. O tempo ve skupině favoritů na celkový triumf se starala o tempo stáj Soudal Quick-Step, v níž pro týmového lídra Remca Evenepoela pracoval i jediný český účastník závodu Jan Hirt.

Belgičan Evenepoel zkusil zaútočit na celkové druhé místo Vingegaarda a dvakrát v závěrečných kilometrech nastoupil. Dán však oba jeho ataky odrazil a naopak pět kilometrů před cílem vyrazil sám. Udržel se ho pouze ve žlutém jedoucí Pogačar, naopak mistr světa v časovce Evenepoel už síly neměl.

Dvojice nejlepších dvou jezdců letošního ročníku i minulých let se vydala na stíhací jízdu a postupně dojížděla členy předchozího úniku. Zhruba 2,5 km před cílem dohnali vedoucí Enrica Mase a Richarda Carapaze.

Vingegaarda s Pogačarem se udržel jen Carapaz, ale i nejlepší vrchař letošní Tour nakonec odpadl. Na závěrečný spurt už prakticky nedošlo, neboť vyčerpaný Vingegaard, jemuž Pogačar nestřídal, na akcelerujícího Slovince nestačil.

Olympijský vítěz Carapaz z Ekvádoru dojel třetí s odstupem 23 sekund. Čtvrtý byl se ztrátou dalších 30 sekund Evenepoel, jenž tak při svém debutu na Tour nejspíš obsadí třetí místo.

Na Pogačara ztrácí 8:04 minuty a má k dobru 8:41 minuty před čtvrtým Joaem Almeidou z Portugalska. Hirt skončil s devatenáctiminutovým odstupem na 50. místě.

Cyklistický závod Tour de France – 20. etapa Nice – Col de la Couillole (132,8 km):

1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 4:04:22, 2. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -7, 3. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -23, 4. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -53, 5. Mas (Šp./Movistar) -1:07, 6. Almeida (Portug./UAE Emirates) -1:28, …50. Hirt (ČR/Soudal Quick-Step) -19:01.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 82:53:32, 2. Vingegaard -5:14, 3. Evenepoel -8:04, 4. Almeida -16:45, 5. Landa (Šp./Soudal-Quick-Step) -17:25, 6. A. Yates (Brit./UAE Emirates) -21:11.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar opět ukázal svou sílu a dominanci na Tour de France, když vyhrál i poslední horskou etapu z Nice na Col de Couillole. Pogačar porazil dánského jezdce Jonase Vingegaarda o pouhých sedm sekund a tak si připsal své páté vítězství na letošním ročníku Tour a celkově již 16. triumf.

Pogačar, který je vítězem Tour de France z let 2020 a 2021, si upevnil svůj náskok v celkovém pořadí na 5:14 minuty a zdá se, že mu už nikdo nemůže zabránit v zisku celkového vítězství, pokud nedojde k nějaké neočekávané události.

V neděli se konala závěrečná časovka z Monaka do Nice, která nahradila tradiční sprinterský dojezd na bulváru Champ-Élysées. Pogačar se tak blíží k ovládnutí nejen Gira d’Italia, ale i Tour de France v jedné sezóně, což se naposledy podařilo italskému jezdci Marcu Pantanimu v roce 1998.

Ve stoupání na Col de Couillole se rozhodovalo o vítězství v poslední horské etapě. Pogačar a Vingegaard se vydali na stíhací jízdu a nakonec dojeli členy předchozího úniku. V závěrečném spurtu se Pogačarovi podařilo porazit Vingegaarda a získat další cenné body do celkového pořadí.

Celkové pořadí Tour de France po 20. etapě vypadá následovně: 1. Pogačar, 2. Vingegaard -5:14, 3. Evenepoel -8:04, 4. Almeida -16:45, 5. Landa -17:25, 6. A. Yates -21:11.

Tadej Pogačar tak směřuje k dalšímu historickému vítězství na Tour de France a ukazuje, že je momentálně nejlepším cyklistou na světě.