Poláci úspěšně ukončili právní spor s Santosem po devíti měsících tvrdého boje.

Poláci úspěšně ukončili právní spor s Santosem po devíti měsících tvrdého boje.

Fernando Santos, portugalský fotbalový trenér, končí ve funkci trenéra polské reprezentace. Santos, který v roce 2016 dovedl Portugalsko k titulu mistrů Evropy, se v Polsku nedařilo. Polská reprezentace se nachází na čtvrtém místě své skupiny v evropské kvalifikaci s dvoubodovou ztrátou na český tým, který drží poslední postupovou příčku. Navíc Poláci mají o zápas více.

Santos uvedl, že je vděčný za to, že mohl vést polskou reprezentaci a přeje Polsku a jeho lidem jen to nejlepší. Od lednového podpisu smlouvy zaznamenal s polským týmem tři vítězství a stejný počet porážek. V pěti zápasech kvalifikace získal jen šest bodů za dvě výhry. Naposledy Poláci prohráli v Albánii 0:2 a zkomplikovali si boj o účast na evropském šampionátu.

Santosův tým prohrál při premiéře v březnu s Českem 1:3. V listopadu se Poláci při svém posledním zápase kvalifikace utkají s týmem Jaroslava Šilhavého již s jiným trenérem.

Podle médií nebyla v reprezentaci pod Santosovým vedením dobrá atmosféra. Vztah mezi hráči a trenérem se postupně zhoršoval a nespokojenost byla i u svazového vedení. Samotný trenér však odmítl odstoupit. Podle médií probíhal mezi Santosovými právníky a polským svazem tvrdý boj o podmínkách vypovězení smlouvy a odstupném, nakonec však došlo k dohodě.

Nový reprezentační trenér zatím není znám. Svazové vedení uvedlo, že brzy oznámí, kdy představí Santosova nástupce. Podle místních médií nepůjde o trenéra ze zahraničí, ale z Polska.