Polští fotbalisté se blížili k neúspěchu v kvalifikacích, Lewandowski a jeho spoluhráči zachránili situaci prostřednictvím penaltového kopu.

Polští fotbalisté se blížili k neúspěchu v kvalifikacích, Lewandowski a jeho spoluhráči zachránili situaci prostřednictvím penaltového kopu.

V posledních kvalifikačních zápasech na Mistrovství Evropy 2024 ve fotbale se odehrálo několik zajímavých utkání. V jednom z nich se utkaly týmy Polska a Faerských ostrovů. Poláci měli ve Varšavě nad outsiderem převahu, ale dlouho se trápili v koncovce a od fanoušků si vyslechli i pískot. Několik šancí zlikvidoval Lamhauge, brankář Faerských ostrovů, ale v úvodu druhého poločasu pomohlo brankové břevno po Lewandowského hlavičce. Domácí rozhodli zápas až v závěrečné dvacetiminutovce. Faerö zahrál v šestnáctce rukou a penaltu v 73. minutě proměnil Lewandowski. Pětatřicetiletý kanonýr Barcelony za deset minut přidal pojistku lobem o břevno a svou bilanci v národním týmu vylepšil na 81 gólů ve 143 utkáních.

Ve skupině B se utkaly Francie a Irsko. Francie opět zvítězila bez inkasované branky a porazila Irsko 2:0. V 19. minutě otevřel skóre Tchouaméni po Mbappého přihrávce, krátce po změně stran zvýšil střídající Marcus Thuram premiérovým reprezentačním zásahem. Vicemistři světa nepodlehli Irům v devátém duelu po sobě.

Maďarsko, které v nedělní přípravě bude hostit českou reprezentaci, vyhrálo v souboji o první místo ve skupině G v Srbsku 2:1. V Bělehradě si v 10. minutě dal vlastní branku Attila Szalai, ale hosté ještě do přestávky skóre otočili po trefách Barnabase Vargy a Orbána. Maďaři v kvalifikaci udrželi neporazitelnost a na Srby si vytvořili tříbodový náskok.

Nizozemsko doma zvítězilo nad Řeckem 3:0 a poskočilo na druhé místo za Francii ve skupině B. Domácí rozhodli zápas v Eindhovenu už v úvodním dějství, kdy se trefili De Roon, Gakpo a Weghorst.

V dalších skupinách se odehrály následující zápasy:

Skupina E:

Česko – Albánie 1:1 (0:0). Branky: 57. Černý – 66. Bajrami.

Skupina G:

Litva – Černá Hora 2:2 (0:0). Branky: 71. Paulauskas, 90.+4 Černych – 78. N. Krstović, 89. Savić.

Skupina H:

Kazachstán – Finsko 0:1 (0:0). Branka: 78. Antman.

Slovinsko – Severní Irsko 4:2 (3:1). Branky: 3. a 56. Šporar, 17. vlastní J. Evans, 42. Šeško – 7. Price, 53. J. Evans.

Dánsko – San Marino 4:0 (3:0). Branky: 26. Højbjerg, 28. Mäehle, 40. Wind, 90.+3 Poulsen.

Aktuální tabulky po těchto zápasech vypadají