Pomoc penzistkám v Kalifornii je kritizována, Plíšková není v současnosti oblíbená.

Pomoc penzistkám v Kalifornii je kritizována, Plíšková není v současnosti oblíbená.

Seznam divokých kartech do ženského pavouka letos v mohavské poušti překypuje slavnými jmény.

Jednatřicetiletá Plíšková mezi nimi není jedinou bývalou světovou jedničkou.

Organizátoři pustili přímo do prvního kola i domácí Venus Williamsovou, 487. hráčku světa, ikonu ve 43 letech stále objíždějící některé z turnajů.

Vybrali také třiatřicetiletou Dánku Caroline Wozniackou, která se v srpnu minulého roku vrátila k tenisu po mateřské a na žebříčku WTA je ve třetí stovce.

Takzvaný pátý grandslam v Kalifornii se kvůli tomu setkal s kritikou, že pomáhá veteránkám, místo aby se primárně zaměřil na mladé naděje. Kontroverzní ohlas měly i další „volňásky“ pro trápící se Britku Emmu Raducanuovou nebo Španělku Paulu Badosaovou.

„Divoké karty rozdány penzistkám,“ objevilo se v titulku serveru TennisUpToDate.

Zkušené profesionálky letos dostaly jasnou přednost před mládím, pořadatelé zkrátka chtějí mít turnaj napěchovaný osvědčenými zvučnými jmény.

Právo Plíškové na účast mezi nejlepšími přitom po její spanilé únorové jízdě nikdo nezpochybňuje.

Rodačka z Loun udělala velký dojem a vrátila se do první ligy. Po Australian Open spadla žebříčkem až na konec osmé desítky, což byl její nejhorší ranking za posledních jedenáct let. Nyní je po triumfu v Kluži a semifinále v Dauhá znovu v elitní čtyřicítce.

Její únorový příběh zaslouženě poutal pozornost.

Češka plnila titulky zejména v heroických osmi dnech. Během nich nasbírala osm vítězství na dvou různých tisíce kilometrů vzdálených místech. Přesun z Kluže do Dauhá stihla za cenu dobíhání letadla a minimálního spánku, ukázala však až impozantní bojovnost.

I díky tomu teď zůstává ve světlech reflektorů.

Když měla legenda Pam Shriverová pro WTA vybrat osm tenistek, o kterých před Indian Wells ztratí pár slov, Plíšková v jejím seznamu nechyběla. 

„Velice snadno se stává, že tenistka vypadne ze hry a už nenajde cestu zpět. Plíškové ale minulé turnaje dodaly odvahu,“ uvedla americká expertka.

„Je jednou z veteránek, která chytila druhý nebo dokonce třetí dech. Po propadu najednou pocítí, jak tenis opravdu milují a to je žene zpět. Získají novou motivaci. U Plíškové to jasně vidíme. A nezapomínejme, že už v minulosti na dvou nadcházejících turnajích byla úspěšná,“ připomněla Shriverová.

V Indian Wells hrála česká tenistka dvakrát semifinále v letech 2016 a 2017. Ve dvou následujících ročnících byla ve čtvrtfinále. Letos bude obhajovat osmifinále.

Plíškovou promoval i oficiální web turnaje.

Zařadil ji do výčtu hráčů a hráček, které se v pouštním údolí Coachella vyplatí od středy sledovat. Dostala se po bok šampiona Australian Open Jannika Sinnera, světové jedničky Igy Šwiatekové nebo obhájkyně titulu Jeleny Rybakinové.

„Titul v Kluži, semifinále v Dauhá a osmifinále v Dubaji, v němž trápila světovou trojku Coco Gauffovou. Plíšková bude překážkou, kterou žádná nasazená hráčka nebude chtít potkat,“ napsal web BNP Paribas Open, což je oficiální název podniku.

V jeho prvním kole bude Češka favoritkou proti Anně Blinkovové. Rusku ve vzájemných zápasech dvakrát porazila a neztratila s ní ani set.

Letošní seznam divokých karet do ženského pavouka v mohavské poušti je plný slavných jmen. Mezi nimi se nachází i jednatřicetiletá Plíšková, která není jedinou bývalou světovou jedničkou. Organizátoři do prvního kola pustili i domácí Venus Williamsovou, 487. hráčku světa, která je ikonou ve 43 letech stále aktivní na některých turnajích.

Mezi vybranými hráčkami je také třicetiletá Dánka Caroline Wozniacká, která se vrátila k tenisu po mateřské pauze a momentálně se nachází ve třetí stovce žebříčku WTA. Tento pátý grandslam v Kalifornii byl kritizován za to, že dává přednost zkušeným hráčkám místo mladým nadějím. Kontroverzní reakce vyvolaly i další „divoké karty“ pro Britku Emmu Raducanuovou nebo Španělku Paulu Badosaovou.

Podle serveru TennisUpToDate se objevilo heslo „Divoké karty rozdány penzistkám“, což naznačuje, že letos mají zkušené profesionálky jasnou přednost před mladými hráčkami. Pořadatelé chtějí mít turnaj plný osvědčených jmen.

Nicméně Plíškové byla právo na účast mezi nejlepšími po jejím úspěšném únorovém období nikdo nezpochybnil. Po Australian Open sice klesla ve světovém žebříčku až na konec osmdesátých pozic, ale po triumfu v Kluži a semifinále v Dauhá se vrátila zpět do elitní čtyřicítky.

Její únorový výkon zaujal mnoho lidí, zejména během osmi dnů, kdy nasbírala osm výher na dvou různých turnajích vzdálených tisíce kilometrů. Přesun z Kluže do Dauhá zvládla za cenu minimálního spánku a letu, což ukázalo její bojovnost.

Díky tomu zůstává Plíšková ve světlech reflektorů. Legenda Pam Shriverová pro WTA vybrala osm tenistek, o kterých před Indian Wells promluvila, a Plíšková se mezi nimi nacházela. Americká expertka uvedla, že Plíšková chytila druhý dech po propadu a znovu cítí lásku k tenisu, což jí dodalo novou motivaci.

V Indian Wells hrála česká tenistka dvakrát semifinále v letech 2016 a 2017 a ve dvou následujících ročnících byla ve čtvrtfinále. Letos bude obhajovat osmifinále. Oficiální web turnaje ji zařadil mezi hráčky, které stojí za sledování během turnaje v Coachella Valley. Plíšková bude považována za velkou překážku pro ostatní hráčky na turnaji.

V prvním kole se utká s Annou Blinkovovou, kterou již dvakrát porazila a ani jednou s ní neprohrála set. Plíšková tak má dobrou pozici a očekává se, že bude patřit mezi favoritky na turnaji.