Pořadatelé Asijských her uloženi milionovou pokutu za vlajku KLDR s vysokou cenou.

Pořadatelé Asijských her uloženi milionovou pokutu za vlajku KLDR s vysokou cenou.

Světová antidopingová agentura (WADA) nedávno zakázala vyvěsit vlajku Severní Koreje na všech sportovních akcích s výjimkou olympijských a paralympijských her v roce 2021. Důvodem pro tuto opatření je nedostatečný testovací program, který podle WADA Severní Korea nezavedla.

Tato rozhodnutí se týkají i nedávno konaných 19. Asijských her, které se konaly v čínském Chang-čou. Na těchto hrách byla vlajka Severní Koreje viditelná při slavnostním zahájení, soutěžích a medailových ceremoniálech, stejně jako ve vesnici sportovců.

WADA vyjádřila své rozhořčení nad tím, že Asijská rada (OCA) neudělala žádné kroky k dodržení statusu Severní Koreje a nevyhověla opakovaným žádostem WADA. Agentura také uvedla, že OCA odmítla vyhovět těmto požadavkům před hrámi i během nich.

Asijská rada nyní má na tento případ tři týdny na podání odvolání. Je zatím nejasné, jaký bude další vývoj této situace a jaké další opatření WADA přijme vůči Severní Koreji.

Tato rozhodnutí WADA jsou součástí snahy o udržení čistoty sportu a boj proti dopingu. Testování sportovců je klíčovým prvkem v tomto boji a nedostatečné testování může vést k narušení spravedlivého prostředí pro všechny zúčastněné sportovce.

Severní Korea není jedinou zemí, která se setkala s opatřeními WADA kvůli nedostatečnému testování. Podobná opatření byla přijata i vůči Rusku, které bylo vyloučeno z olympijských her v roce 2018 kvůli rozsáhlému dopingu svých sportovců.

Je třeba si uvědomit, že boj proti dopingu je neustálý a vyžaduje spolupráci všech zúčastněných stran. Pokud země nedodržuje pravidla a nezavádí efektivní testovací programy, může to mít vážné důsledky nejen pro jednotlivé sportovce, ale i pro celý sportovní svět.