Pořadatelé oznámili, že Ledecká byla zbavena super-G kvůli nebezpečné sjezdovce.

Pořadatelé oznámili, že Ledecká byla zbavena super-G kvůli nebezpečné sjezdovce.

Nepříznivé počasí způsobilo zrušení již deseti ze 21 plánovaných závodů Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Federace FIS (Mezinárodní lyžařská federace) oznámila, že po nočním dešti a sněžení nejsou sjezdovky bezpečné. Toto rozhodnutí přišlo poté, co česká lyžařka Ester Ledecká utrpěla tři čtvrté a komplikované zlomeniny klínové kosti při sjezdu v Rakousku.

Ledecká se vrátila do závodů v pátek, kdy obsadila 23. místo v super-G. Následující den odjela první sjezd po roce, ale kvůli svému zranění zaostala za nejrychlejšími. V sobotu se měla zúčastnit dalšího závodu, ale kvůli zhoršeným podmínkám byl závod předčasně ukončen.

Dnes ráno se rozhodčí rozhodli zrušit oba plánované závody kvůli vydatnému nočnímu dešti a sněžení v obou střediscích. Francouzští pořadatelé uvedli, že trať by nezaručovala bezpečné a férové podmínky. Organizátoři ze Svatého Mořice konstatovali, že podmínky se přes noc dramaticky zhoršily.

Rozmary počasí způsobily, že se konalo pouze jedenáct z 21 plánovaných závodů Světového poháru. Devět z těchto závodů bylo ženských a pouze dva mužské. Muži přišli o závody v rakouském Söldenu, na hranici Švýcarska s Itálií pod Matterhornem a také o tři rychlostní závody v Beaver Creeku v USA. Od čtvrtka jsou na programu další dva sjezdy a jedno super-G ve Val Gardeně v Itálii.

Ženy měly více štěstí na počasí, jelikož jely dva nové sjezdy v Zermattu/Cervinii. Na konci příštího týdne by Ledecká a ostatní měly závodit ve Val d’Isere.