Postup Čechů do čtvrtfinále Davis Cupu zajištěn díky bodu od Srbů

Postup Čechů do čtvrtfinále Davis Cupu zajištěn díky bodu od Srbů

Český tým v Davisově poháru si zajistil postup do čtvrtfinále skupiny C díky dvěma výhrám. Nejprve porazili Španělsko 3:0 a poté Jižní Koreu stejným poměrem. Španělé se mohli udržet v boji o postup pouze v případě, že by dnes porazili Srbsko 3:0 a následně zdolali Česko stejným poměrem v sobotu.

Tenisté prošli do čtvrtfinále Davisova poháru poprvé v novém formátu. Před dvěma lety nestačili ve skupině na Velkou Británii a Francii. V letech 2012 a 2013 Davis Cup ještě v dřívějším formátu ovládli. Vyřazovací část se odehraje v Málaze od 21. do 26. listopadu.

„Je to velký úspěch. Finálový turnaj jsme si vyzkoušeli už v Innsbrucku 2021, kde jsme dvakrát prohráli 1:2, i když jsme vedli 1:0, ale to jsou zkušenosti. Náš tým má perspektivu a teď se to projevilo. Tým šlape, má obrovskou budoucnost a bude na nás, jak se s tím porveme na finále,“ řekl kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil pro česká média.

Češi dosud neprohráli na turnaji jediný zápas a ztratili jen tři sety. Ve dvouhrách vždy uspěli Tomáš Macháč s Jiřím Lehečkou, v deblu přidali další body Jakub Menšík s Adamem Pavláskem.

O udržení vítězné série a s největší pravděpodobností o triumf ve skupině C se Navrátilův tým utká v sobotu se Srby, za které už hraje také čerstvý vítěz US Open a světová jednička Novak Djoković. Šestatřicetiletý rodák z Bělehradu dnes čelí ve druhé dvouhře Španělu Alejandru Davidovichovi.

„Vliv to na zápas bude mít, že si Jirka Lehečka rád zahraje proti světové jedničce Novaku Djokovićovi. Doufám, že (Djoković) nastoupí. A změna bude v tom, že druhou dvouhru nebude hrát Tomáš Macháč, který je trochu unavený, a nastoupí osmnáctiletý Kuba Menšík, který zažije ve dvouhře debut,“ dodal Navrátil.

Finálový turnaj tenisového Davisova poháru:

Skupina A (Boloňa):

Itálie – Chile 1:0

Arnaldi – Garín 2:6, 6:4, 6:3.

Skupina B (Manchester):

Británie – Švýcarsko 1:0

Murray – Riedi 6:7 (7:9), 6:4, 6:4.

Skupina C (Valencie):

Španělsko – Srbsko 0:1

Ramos – Djere 4:6, 4:6.

Skupina D (Split):

Chorvatsko – Finsko 0:1

Prižmič – Virtanen 4:6, 6:3, 3:6.